Societat

municipal

habitatge social

L'Ajuntament compra la casa fàbrica Can Seixanta

El consistori pagarà sis milions pel recinte, que vol destinar a pisos i equipaments, i estudiarà cas per cas la continuïtat dels inquilins

L'actual propietari va adquirir la finca el juny del 2015 per 4,4 milions

L'Ajuntament comprarà l'antiga casa fàbrica tèxtil Can Seixanta per sis milions d'euros i la destinarà a equipaments i habitatge de lloguer social. El consistori té un preacord amb la propietat, el grup inversor Jäger & Pachowiak, i avui mateix consignarà la partida per a l'operació, que preveu tancar els pròxims mesos. El grup alemany, que va adquirir la finca el juny de l'any passat, preveia fer-hi pisos de luxe. Amb l'adquisició, l'Ajuntament garanteix ara la preservació d'aquest recinte de 5.500 m² construït els anys 30 del segle XIX i que no està catalogat.

El que no s'aclareix encara és el futur dels actuals inquilins, molts dels quals ja no tenen vigent el contracte de lloguer. Al recinte, on hi ha 14 habitatges, només hi viuen dues famílies, que sí que tindran la possibilitat de continuar-hi vivint, però pel que fa a les entitats que hi tenen la seu i els professionals que hi treballen, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va dir que la situació s'estudiarà cas per cas. Al recinte, emplaçat als números 18, 20 i 22 del carrer Riereta, hi ha des d'una escola de capoeira o un centre de dansa contemporània fins a un espai d'investigació fotogràfica, una associació per a la formació i la reinserció laboral i diversos tallers.

La compra, impulsada per ERC, va ser aprovada en la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat d'ahir amb el suport de tots els grups excepte el del PP, que es va abstenir.

El consistori ja havia inclòs el recinte en el paquet de 38 cases fàbrica sobre les quals pesa des del juliol una suspensió de llicències per evitar-ne l'enderroc fins que s'estudiï el seu valor patrimonial; però, segons va revelar ahir en la comissió el regidor d'ERC Jordi Coronas, Can Seixanta va quedar fora del blindatge perquè els propietaris havien presentat dos dies abans un certificat d'aprofitament urbanístic, un document que els permetia esquivar la suspensió.

Pin va retreure a l'anterior equip de govern, el de Xavier Trias, que no hagués adquirit la fàbrica quan, poc abans de les municipals del 2015, va tenir l'oportunitat de fer-ho en posar-la a la venda l'antic propietari, perquè llavors hauria costat 4,4 milions. El convergent Jordi Martí, però, va negar que la possibilitat de fer l'operació hagués estat l'any passat sobre la taula. En tot cas, qui fa el negoci és el grup que va comprar llavors i que ven ara: en un any ha guanyat 1,6 milions.

De símbol del caos a pulmó sociocultural

Construïda per encàrrec de l'empresari tèxtil Magí Tarruella entre el 1832 i el 1833, Can Seixanta ha quedat immortalitzada com a símbol del caos, del desordre, factor diferencial, diu la llegenda, d'aquesta fàbrica emplaçada als números 18, 20 i 22 del carrer Riereta, en el que ara és el barri del Raval. Als anys 80 del segle XX, després d'anys d'abandonament, l'espai va revifar quan van començar a instal·lar-s'hi diversos col·lectius socioculturals, alguns dels quals encara hi són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]