Societat

Successos

Les claus d'una setmana negra

L'explosió en un pis de la Gran Via de Premià de Mar ha deixat una víctima mortal i manté 82 desallotjats

L'Ajuntament ha iniciat les obres per salvar l'edifici

Una setmana després de la tràgica explosió, Premià de Mar continua recuperant-se de la ferida oberta. Mentre a l'edifici, situat en la cèntrica Gran Via, ja hi han entrat els primers operaris per apuntalar-lo i d'aquesta manera garantir-ne l'estabilitat, desenes de veïns desallotjats continuen dormint a casa de familiars, amics o en un hotel en espera de poder-hi tornar. Els que més tard ho faran són els que fins diumenge vivien a l'immoble sinistrat. Ningú parla de terminis concrets perquè és massa aviat per
dir-ho però, sigui com sigui, hauran de passar “mesos”.

Causes

Tot i que és molt probable que l'explosió hagi estat de gas, el conseller d'Interior, Jordi Jané, que no descarta que hi hagi hagut intencionalitat, va admetre que l'estat en què va quedar el pis on es va originar la forta deflagració –el segon– farà molt difícil determinar les causes del tràgic succés.

Ferits

L'explosió va provocar la mort d'una dona i va ferir fins 17 veïns més de diversa consideració. Actualment, a l'hospital encara hi ha tres persones ingressades, però en cap cas es tem per les seves vides. Una d'elles és la parella de la víctima mortal.

Desallotjats

Actualment en són 82 en total. 47 corresponen als veïns de l'edifici que va explotar, el de Gran Via, 196-198. 15 més viuen a les portes primeres del número 192-194 del mateix carrer i 20, a l'immoble d'Elisenda de Montcada, 39. Als que trigaran més temps a tornar-hi i no disposen d'una assegurança que cobreixi un lloguer temporal mentre casa seva és inhabitable, l'Ajuntament preveu cedir-los pis públic, dins o fora del municipi.

Els edificis afectats

En són tres de principals: Gran Via, 196-198 i 192-194, i Elisenda de Montcada, 39. Cap, excepte el de Gran Via, 196-198, té problemes estructurals. Tot i això, l'ona expansiva va afectar bona part de l'illa de blocs i, per tant, també el número 37 d'Elisenda Moncada i els números 41, 43, 45 i 47 del carrer Unió perquè, a més, el pis on hi va haver la detonació donava a un pati interior.

La investigació

El jutjat de Mataró, que investiga les circumstàncies de l'incident, ha decretat secret de sumari. La policia científica dels Mossos d'Esquadra encara no ha pogut accedir a l'habitatge en qüestió perquè l'edifici no és segur i no hi podrà entrar fins que no es garanteixi l'estabilitat. Tampoc han pogut interrogar l'home que vivia amb la víctima, que podria ser una peça clau, perquè continua hospitalitzat. Mentrestant han centrat la feina en el recull de testimonis de l'entorn més proper de la parella i en els veïns. L'autòpsia de la dona, a més, no ha aportat dades rellevants perquè el cos va quedar totalment calcinat.

L'obra

Quatre dies després de l'explosió, l'Ajuntament ha aconseguit trobar una empresa per assegurar el bloc sinistrat. Els treballs preveuen apuntalar el 70% de l'estructura i duraran entre un i dos mesos. Un dels punts que més preocupa és el mur de càrrega del segon pis, però també un altre a la planta semisoterrada. Serà aquí on s'actuï primer i posteriorment a la resta de l'immoble, de baix a dalt. Els treballs, els porta a terme l'empresa Control Demeter, especialitzada en aquest tipus de situacions i que ja va treballar en l'esfondrament del túnel del Carmel a Barcelona, i en l'explosió de gas del barri del Fondo de Santa Coloma, entre d'altres.

L'organització

Tot i que en un primer moment l'Ajuntament va habilitar el pavelló com a centre d'atenció als afectats, l'endemà de l'explosió va traslladar l'oficina al centre cívic, on de manera ininterrompuda s'ha ofert suport social, psicològic i jurídic i s'ha convertit en un punt de trobada entre els veïns afectats. A més, ha trobat un hotel que els cedeix les habitacions de manera gratuïta.

Suport institucional

A banda de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que buscarà habitatges per reallotjar els veïns que ho necessitin, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat una aportació extraordinària per fer front a les despeses socials que s'hi han derivat.

LES XIFRES

82
veïns
són els que actualment estan desallotjats arran de l'explosió de Premià de Mar de diumenge.
3
edificis
són els que estan més directament afectats, però només un, el sinistrat, té problemes estructurals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS