Societat

Societat

Crida per recollir aliments per a 235.000 persones

El vuitè Gran Recapte confia superar entre avui i demà les 4.642 tones de menjar aconseguides l'any passat

Es mobilitzen 27.500 voluntaris i es demana llet, oli, llegums cuits i conserves

Més de 235.000 persones cobreixen a Catalunya les seves necessitats alimentàries a través dels quatre Bancs dels Aliments. El Gran Recapte, que se celebra avui i demà amb 2.500 punts de recollida habilitats en mercats i supermercats de tot el país, serveix per cobrir durant uns tres mesos l'alimentació d'aquestes persones. Per això els responsables de l'entitat i de les ONG, que són les que finalment fan arribar el menjar a les famílies que atenen, expliquen que aquesta gran campanya és molt important, tot i que el cert és que no poden abaixar la guàrdia en tot l'any.

“El Gran Recapte ens serveix per recollir aliments, però també per fer-nos visibles i per sensibilitzar la ciutadania per la situació de precarietat que passen moltes persones”, explica Agustí Muns, un dels fundadors i ara voluntari de Bona Voluntat en Acció, una entitat del Poble-sec que durant l'any passat va distribuir una mica més de 57.000 quilos d'aliments.

Fa uns dies, en la presentació del Gran Recapte, el president de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Frederic Gómez, va recordar que els bancs són capaços de distribuir uns 258 grams al dia a cada beneficiari, una quantitat que “és encara insuficient”. És per això que el banc forma part d'un engranatge molt ampli, però imprescindible per a moltes entitats que fan atenció directa. En aquests moments hi ha més de 700 entitats col·laboradores. “El Gran Recapte és una acció solidària d'impacte massiu molt necessària, però que malauradament no és suficient”, subratlla el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga.

Temps de crisi

La crida, amb el lema La màgia la poses tu!, protagonitzada pel Mago Pop, és per fer donacions sobretot d'aliments nutritius de llarga durada: oli, llet, llegums cuits i conserves de peix i de verdures. “Tot i que alguns indicadors apunten a una certa recuperació, encara són moltes les persones amb dificultats per cobrir necessitats tan elementals com l'alimentació”, insisteix Arruga.

En l'edició passada es van recollir 4.642 tones d'aliments bàsics a través de 2.500 punts habilitats en 370 municipis. Es van mobilitzar més de 25.000 voluntaris. La previsió per a aquest any és continuar creixent: es mouran 27.500 voluntaris i es confia superar la quantitat d'aliments aconseguida el 2015. L'organització del menjar per distribuir es farà en una nau cedida pel Parc Logístic de la Zona Franca.

Perquè no hi hagi excuses, si no es pot anar avui o demà al mercat o supermercat, es poden fer donacions en línia a www.granrecapte.com .

LES XIFRES

484
quilos
d'aliments es considera que necessita una persona a l'any per tenir una alimentació adequada.
23
milions
de quilos van distribuir els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya durant l'any passat.
20
per cent
de l'alimentació de famílies que depenen d'entitats socials cobreixen cada any els Bancs dels Aliments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia