Societat

judicial

Deu víctimes de tràfic d'éssers humans, en presons del país

Aposten perquè s'implanti el delicte d'esclavitud

Policies i magistrats admeten que la protecció és limitada

Deu dones d'un total de 45 que complien una condemna, la majoria per tràfic de drogues i contra la propietat, a les presons de Brians 1 i de Ponent van ser identificades com a víctimes de tràfic de persones, en ser entrevistades el 2012 per un grup d'investigació, encapçalat per Carolina Villacampa, professora titular en dret penal a la Universitat de Lleida. Villacampa va anunciar aquesta recerca ahir a Barcelona, en les jornades Persecució penal del tràfic d'éssers humans i l'accés a la justícia de les víctimes, organitzat per Sicar Cat (Adoratrius) , que atén de manera integral aquestes dones.

Tot i les millores incloses en la reforma del Codi Penal del 2015 i l'Estatut de la Víctima, Villacampa va demanar que l'Estat espanyol instauri el delicte d'esclavitud, com tenen a Alemanya i Itàlia, perquè els investigadors no se centrin en els delictes sexuals, sinó també en “l'explotació laboral, amb un creixement exponencial”.

La magistrada Carmen Delgado també va exigir “que es canviï el focus de les investigacions policials en la víctima, i que es busquin altres proves, com el patrimoni de les xarxes criminals”. Hi va afegir que convertir la declaració de la víctima en prova preconstituïda és “clau” per poder acabar el procés penal.

“No s'ha d'enganyar la víctima: al final se sabrà qui és”, va afirmar Delgado, que alhora va admetre que la protecció de la víctima és “molt poca”, realitat que també va criticar, i amb duresa, el sotsinspector i cap de la Ucteh dels Mossos, Xavier Cortés. Per això, Cortés va avançar que estudien difondre a les víctimes consells d'autoprotecció, a més de destacar la dificultat de les investigacions, ja que les xarxes tenen ramals a l'estranger. Tots els operadors van coincidir que cal més col·laboració, i Rosa Cendón, coordinadora de Sicar Cat, va apel·lar “a defensar la dignitat humana”.

“”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia