Neix l'Aula Gastronòmica Costa Brava Sud, a Blanes
Dos diplomats en turisme aspiren que Grenyal sigui un pol d'atracció i generador d'experiències per als visitants del poble
L'espai tindrà aules de formació i un punt de venda de productes locals
Blanes tindrà a final de mes l'Aula Gastronòmica Costa Brava Sud. Així han batejat el projecte els seus impulsors, Roser Vall-llosada i Germán Larrá. Els dos diplomats en turisme per la UdG han deixat enrere una etapa professional per obrir un espai de gastronomia i de reactivació turística a Blanes i rodalia, assenyala Vall-llosada.
L'aula tindrà el nom de Grenyal –adjectiu que vol dir poc cuit, que crueja– i arriba en paral·lel al naixement de l'Associació Gastronòmica de Blanes. “Primer volíem dir-nos GR per camí, però al final ens va agradar la idea de poc cuit, que s'està coent”, assenyala Vall-llosada.
El nou espai serà a l'antiga fonda Tarrés, al carrer Forn de Blanes, molt a prop del carrer Ample i del teatre del poble. L'antic restaurant va tancar les portes al gener, i al febrer els impulsors de Grenyal van acabar d'embastar el projecte. A Can Tarrés s'hi havien fet cues anys enrere per anar-hi a menjar arròs, i recuperar-lo com a punt de dinamització turística és una manera “de respectar les arrels”.
L'aula gastronòmica aspira a ser un pol d'atracció per als visitants. “S'imposa, cada vegada més, un turisme creatiu, no només de sol i platja. I creiem que [a Blanes] falta una cosa pràctica, que es pugui tocar. Cada cop es valora més que els turistes puguin tenir una experiència.”
Visites i nous productes
El nou espai de Blanes tindrà una aula d'empresa, una aula polivalent i una aula de cuina –rebran el nom de Tarrés, Tia Maria i Narcís–, i un punt de venda de productes del territori. De mica en mica, els promotors volen organitzar visites guiades a vinyes, empreses cerveseres i llotja del peix, entre altres punts d'interès, i tastets. La voluntat és “ensenyar-los com es fan els plats típics de Catalunya”.
L'espai, de 140 m², està pensat alhora com un punt de trobada entre distribuïdors, productors i venedors, i perquè les empreses puguin mostrar els seus productes. Els creadors d'una nova ratafia de Lloret la presentaran a l'aula. S'hi farà formació ocupacional i bonificada i cursos per a nens, celíacs i de cuina brasilera i japonesa, entre d'altres.
Grenyal té una vintena de col·laboradors. Els impulsors no parlen de xifres, però valoren el suport d'administracions com ara el Patronat de Turisme de la Costa Brava, a través del Club d'Enogastronomia, i el Consell Comarcal de la Selva, a través del programa Localitza.