Medi ambient

La COP26 s’acosta a la seva fi entre protestes contra la “inoperància climàtica”

Activistes vinguts de diferents països del món s’han manifestat davant la “inoperància climàtica” i la “frèvola resposta” dels líders mundials a la crisi climàtica

Manifestants de totes les edats pertanyents a diferents organitzacions ecologistes s’han concentrat aquest divendres en un ambient festiu a les portes de la COP26 per a protestar davant la “inoperància climàtica” i la “frèvola resposta” dels líders mundials a la crisi climàtica.

Centenars de persones procedents de diversos països del món s’han reunit davant les portes d’accés a les instal·lacions on s’està desenvolupant el cim de clima de l’ONU en l’últim dia oficial de la COP26, mentre la presidència britànica i els líders mundials continuen negociant un acord sobre el text final.

Els manifestants van començar a reunir-se en els limítrofs del recinte de la COP26 des d’abans del migdia acompanyats per música i tambors amb els quals les inclemències del temps escocès, la pluja i vent, es van fer més suportables.

Un dels participants de la marxa, que va acudir disfressat de la mort, va assegurar a Efe –dalla en mà– que està “molt decebut amb els governs” perquè “cada vegada hi ha més grups de pressió de combustibles fòssils”. Fent honor a la seva indumentària, va pronosticar que “sense acció, ens extingirem molt aviat”.

“És decebedor, no esperava millors resultats, la veritat; ens estem quedant sense temps i anem camí a l’extinció”, va declarar a Efe Kenneth, un veterà manifestant de Gal·les (el Regne Unit) i pertanyent al col·lectiu ecologista Extinction Rebellion (Rebel·lió contra l’Extinció, XR en anglès). “Som aquí per a dir-los que hem d’actuar i aconseguir un acord”, prossegueix el gal·lès, per a qui és necessari “empoderar-se més” davant els líders “després del vist avui”, en referència al nou esborrany d’acord que es va publicar en el matí d’aquest divendres.

“Continuem discutint sobre com aconseguir els 100.000 milions de dòlars anuals (87 mil milions d’euros) per a solucionar els efectes del canvi climàtic”, als països en vies de desenvolupament, va observar Kenneth.

“Cap de nosaltres hem vingut aquí a acceptar aquest canvi climàtic”, va expressar el jove activista kenià de Fridays For Future (Divendres pel Futur, FFF en anglès), Eric Djunda, durant un discurs pronunciat sobre un escenari improvisat. “Aparentment –va dir–, vaig venir per a veure com arruïnen la nostra forma de vida i les nostres comunitats”, va expressar de manera irònica, ja que “aquesta COP26 i totes les anteriors han estat un fracàs”, va assenyalar.

Aliè a la pluja i vestit únicament amb un vestit de bany i unes ulleres de bussejar, el nedador Peter Green, natural de Dover (Anglaterra) va acudir a la concentració per a demostrar “l’important que són els oceans per al planeta” quant a la “captura del CO2” atrapat en l’atmosfera. Green va considerar, en declaracions a EFE, “una vergonya” l’estat en el qual es troba aquest mitjà. En concret, el conjunt dels oceans del planeta absorbeix el 31% del CO2 generat per la humanitat, segons un estudi internacional en el qual va participar el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) espanyol en 2019.

La diferència intergeneracional dels manifestants no ha estat impediment per a gaudir de la protesta, en la qual els participants van ballar al so de “La Macarena”, al mateix temps que mostraven el seu descontentament per la poca ambició en la redacció final de l’acord de Glasgow.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona