Medi ambient

L’energia divideix ara la UE

La CE proposa que la nuclear i el gas natural rebin l’aval d’energies “verdes” en les inversions

França i Alemanya volen imposar els respectius interessos, i el Parlament por acabar sent decisiu

Acaba de començar l’any i la Unió Europea ja té un nou tema de disputa. La Comissió Europea (CE) va encetar la baralla per Cap d’Any enviant a les capitals una proposta que cataloga les nuclears i el gas com a energies verdes en els mercats financers. A primera vista, considerar-les netes sona contradictori, però la controvèrsia generada al bloc europeu té més a veure amb les necessitats i interessos energètics dels estats membres que no pas amb la crisi climàtica que viu el planeta.

Com a part dels seus plans per fomentar la transformació verda de l’economia, Brussel·les vol crear un segell europeu per a les inversions sostenibles. En l’argot comunitari, es coneix com a taxonomia. La idea és evitar que les empreses maquillin com a “verdes” inversions que no ho són. Tanmateix, l’executiu europeu aposta per donar aquesta etiqueta a alguns tipus de nuclears i tecnologies del gas.

La CE vol que fins al 2045 es considerin sostenibles els reactors que construeixin cementiris per gestionar els residus d’alt risc. Fins al 2030, també podran obtenir el segell de qualitat ecològica les plantes de gas que emetin menys de 270 grams de CO2/kwh i que substitueixin energies més contaminants, com ara el carbó.

Efectivament, el gas natural és menys contaminant que el carbó, però també emet gasos d’efecte hivernacle que contribueixen a l’escalfament del planeta. Si bé les nuclears impliquen poques emissions a l’hora de produir energia, preocupa la gestió i l’impacte mediambiental dels residus tòxics que generen.

Transformació gradual

“És una proposta realista i pragmàtica per fer la transició energètica”, afirmen fonts comunitàries, davant les crítiques rebudes d’alguns països i organitzacions ecologistes que ho titllen de greenwashing (maquillatge verd). Des de l’executiu europeu argumenten que és una mesura “temporal” per facilitar la transformació del sector, especialment en aquells països més dependents del carbó.

Brussel·les està disposada a introduir “alguns canvis” en l’esborrany que ha posat sobre la taula i ha obert un període de consultes amb els estats fins al 12 de gener. Amb tot, l’executiu comunitari està força decidit a tirar-lo endavant i deixar que siguin els governs i el Parlament Europeu els que decideixin si hi donen el vistiplau definitiu. Tindran fins a sis mesos per discutir -ho, però les primeres reaccions ja auguren un debat encès.

La taxonomia ha obert una nova divisió interna en la UE que enfronta París i Berlín. Com a gran productora d’energia nuclear, França defensa els plans de la CE juntament amb un grup de països de l’est, que es veuen poc preparats per desenganxar-se de les fonts d’energia contaminants. Alemanya, Itàlia, Àustria i Luxemburg, entre d’altres, estan en contra de catalogar les nuclears com a “energia verda”. “És qüestionable que aquest maquillatge verd sigui acceptat fins i tot pels mercats financers”, apunta el ministre d’Economia alemany i membre del partit ecologista, Robert Babeck. Ara bé, quan es tracta del gas, el nou govern alemany de coalició no ho té tan clar. El ministre de Finances i líder dels liberals, Christian Lindner, diu que aquest combustible és necessari a Alemanya per abandonar el carbó i les nuclears. L’est i part del sud d’Europa també veu el gas de bon ull.

El govern espanyol és dels pocs que s’oposen totalment a la classificació, perquè no considera cap de les dues energies “verdes ni sostenibles”. “Admetre la nuclear i el gas natural seria un pas enrere”, argumenta la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Malgrat les divergències entre els estats, serà difícil que els governs tombin la proposta de la CE perquè necessiten una majoria reforçada: 20 estats que representin almenys el 65% de la població europea. Per tant, el Parlament Europeu, on hi ha partidaris i detractors, podria ser decisiu. El Partit Popular Europeu celebra la inclusió del gas, mentre que el grup liberal, controlat pel partit del president Macron, afavoreix les nuclears. Els ecologistes i de l’Esquerra Unitària posen el crit al cel i intentaran bloquejar els plans de Brussel·les. La clau seran els socialistes, que, d’entrada, semblen dividits.

LES FRASES

La proposta és una amenaça real per a la transició energètica d’Europa
Magda Stoczkiewicz
DIRECTORA DEL PROGRAMA DE GREENPEACE A LA UE
És qüestionable que aquest maquillatge verd sigui acceptat fins i tot pels mercats financers
Robert Babeck
MINISTRE D’ECONOMIA D’ALEMANYA

Indignació entre els ecologistes

Entre les entitats ecologistes no hi ha debat possible: ni les nuclears ni el gas són energies verdes. Una cinquantena d’organitzacions, com ara Greenpeace i WWF, han fet una declaració conjunta per demanar que no s’incloguin en la proposta de la taxonomia europea.“Les empreses contaminants estaran encantades de tenir el segell d’aprovació de la UE per atraure diners i continuar destrossant el planeta cremant gas fòssil i produint residus radioactius”, denuncia la directora del programa de Greenpeace de la UE, Magda Stoczkiewicz. En el cas de les nuclears, argumenten que els residus “causen una perillosa contaminació” i que, per tant, no són sostenibles. Igualment, recorden que el gas és un combustible fòssil i que cal allunyar-se d’aquestes fonts d’energia per limitar l’escalfament global del planeta. Stoczkiewicz avisa que la proposta és “una amenaça real per a la transició energètica d’Europa” i exigeixin vetar-la: “El Parlament Europeu i els governs han d’aturar aquest pla.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona