Medi ambient

Andalusia

Estabilitzat l’incendi que crema des de dimecres en un paratge natural de Màlaga

El perímetre ja no avança però els Bombers continuen treballant per poder controlar el foc

Les tasques d’extinció es desenvolupen en una zona de muntanya difícil, amb barrancs i pedra solta

L’incendi forestal de Pujerra (Màlaga), que crema des de dimecres al Paratge de la Resinera i que afecta els municipis de Pujerra, Júzcar i Benahavís, ha quedat estabilitzat, segons ha informat aquest divendres el director del centre operatiu regional del pla Infoca, Juan Sánchez.

En declaracions als periodistes des del punt de comandament avançat, situat a Benahavís, Sánchez ha puntualitzat que “l’incendi per a nosaltres encara no ha acabat” i que encara ni “ni tan sols hem arribat a la fase de control”.

Aquest expert ha explicat que continuaran treballant sobre un perímetre que en principi no avança i que no té risc per a la població. “Per tant, ens traiem un pes de damunt i a més alliberem efectius per als treballs quirúrgics que cal fer a la muntanya”, ha explicat.

Sánchez ha assenyalat que es tracta d’una muntanya “molt complexa, amb uns barrancs molt importants i amb molta pedra solta, que fa que la zona sigui molt perillosa”.

De fet, un dels perills que han afrontat els efectius aquesta nit durant les tasques de crema per controlar els perímetres irregulars ha estat que no els caiguessin pedres al damunt, per la qual cosa han hagut d’avançar molt a poc a poc.

El portaveu s’ha mostrat satisfet amb les feines realitzades, ja que el vent, i sobretot la humitat de la mar, ha permès que cadascun dels esforços es convertís en un èxit, cosa que no passa sempre.

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha avançat aquest matí que els treballs realitzats aquesta passada nit i el canvi de les condicions atmosfèriques permetrien estabilitzar el foc aquest matí si no hi havia cap sorpresa.


3.000 hectàrees afectades
L’incendi ha afectat unes 3.000 hectàrees i ha obligat a desallotjar unes 2.000 persones, que ja han començat a tornar als seus domicilis un cop estabilitzat, segons ha explicat aquest divendres el ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, en declaracions des del punt de comandament avançat a Benahavís. El foc ha afectat sobretot llenya terrera i pineda.

Bolaños ha informat que ja s’ha declarat el nivell 0, cosa que suposa que el sinistre ja no afecta nuclis urbans ni persones. En aquest sentit, ha volgut destacar la cooperació “total” entre les diferents administracions i ha agraït “enormement” la tasca dels servidors públics en la lluita contra l’incendi. També ha tingut un record per als tres bombers ferits –dos dels quals ja han estat donats d’alta– i ha celebrat que el que continua ingressat evoluciona favorablement.

El ministre ha recordat que la mateixa zona ha patit en un període molt curt de temps dos incendis forestals “molt virulents”, en relació al que va tenir lloc al setembre de 2021 a Sierra Bermeja –on van cremar 10.000 hectàrees– i ha afegit que cal fer “polítiques públiques” per evitar aquests desastres.




[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona