Medi ambient

Aprovat el Pla d’Emergència Energètica de la UdG

Un dels objectius del pla és contenir la despesa en els subministraments energètics

El Consell de Govern de la Universitat de Girona (UdG) ha aprovat avui el Pla d’Emergència Energètica que recull els compromisos de la institució universitària davant l’emergència climàtica. Aquest Pla pretén reduir en un 40 % el consum energètic pel 2030. Per altra banda, vol contenir la despesa en els subministraments energètics (gas i electricitat) de la Universitat així com conscienciar la comunitat universitària de la necessitat de responsabilitzar-se individualment i col·lectivament en l’optimització energètica, en l’ús eficient de les instal·lacions, edificis i campus, i en la millora de la seva gestió.

Antecedents del Pla d’Emergència Climàtica

El 2019, el Claustre de la UdG va aprovar la Declaració d’emergència climàtica, basada en els arguments de consens científic sobre les causes del canvi climàtic i en la demanda de la comunitat universitària i la societat de prendre mesures urgents en matèria de mitigació del canvi climàtic.

El Claustre també va prendre un segon acord en el sentit de fer una revisió del Pla Estratègic d’Ambientalització (de l’any 2000) que va culminar amb l’aprovació d’un nou Pla d’Ambientalització de la UdG el setembre de 2021.

Els objectius centrals del pla són assolir la reducció del 50 % de les emissions de carboni el 2030 i generar consciència i coneixement sobre la problemàtica ambiental a tota la comunitat universitària. Un dels objectius específics planteja la reducció del 40 % del consum energètic el 2030.

Diverses accions

El Pla proposa nombroses accions com prioritzar els projectes que permetin l’optimització energètica dels edificis i la instal·lació de sistemes d’energia renovable per a autoconsum. En concret, es tracta de la substitució de làmpades convencionals per llums led, millores de l’aïllament de l’embolcall dels edificis o la substitució de calderes de gas per elèctriques o de biomassa. Conscienciar la comunitat universitària de la necessitat d’ajustar el consum energètic, més encara en l’actual situació de crisi energètica.

Per altra banda, també vol promoure la reorganització de calendaris i horaris dels edificis per tal de reduir el consum energètic en l’ús dels espais universitaris; en aquest sentit, algunes actuacions ja estan implementades, com el tancament d’edificis per vacances, festius i caps de setmana. A més, la iniciativa busca una ocupació compartida entre edificis propers, on es mantindran oberts els espais de major eficiència energètica convertint aules/espais en sales de treball compartides (coworking).

Finalment, també es prtén adaptar els paràmetres de climatització de tots els espais a les normatives així com reduir la climatització d’espais una hora al vespre, de manera que estigui en funcionament de 8 a 19 h i no pas fins a les 20h.

Aposta per la divulgació

Complementàriament, el Pla també contempla la programació d’activitats comunicatives, divulgatives i formatives que promoguin les bones pràctiques individuals, la difusió de les experiències d’estalvi i dels resultats obtinguts en cada centre, i la proposta de mesures de millora energètica no contemplades en el Pla, fruit dels processos de participació interns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Arriba una pertorbació

Barcelona
Educació

Una àgora per a docents

estanyol

Una riuada a l’illa italiana d’Ischia deixa un mort i una dotzena de desapareguts

roma

Platja d’Aro retorna 22.633 euros a disset treballadors

CASTELL-PLATJA D’ARO

Aragonès promet un fons per enretirar tot l’amiant

Barcelona
Pobresa

Creix la llista dels qui passen gana

Taradell

Fan una escultura a Salt a partir de deixalles

SALT

Nadal esportiu i jornada d’esport inclusiu a Olot

Olot
GIRONA

El PSC apressa l’equip de govern a tenir pressupost