Bosses, envasos i compreses són el 30% dels residus als rius
Les bosses de plàstic, els envasos d’aliments i les compreses representen aproximadament el 30% dels residus que es troben als rius a l’Estat espanyol, segons un estudi de la Universitat de Vic que ha analitzat els corrents d’aigua de Catalunya i de Burgos.
En l’estudi, que s’engloba en el projecte europeu de ciència ciutadana “Plastic Pirates”, van participar-hi 750 joves de Catalunya i Burgos, principalment estudiants d’institut que, repartits en 37 grups que van recollir mostres.
Del 15 de setembre al 15 de novembre de 2022, els participants van trobar aproximadament 4.600 residus plàstics d’un sol ús, un 34% del total, formats principalment per bosses de plàstic, envasos d’aliments i compreses.
La resta de residus van ser paper (17%), vidre (9%), materials metàl·lics (8%), cigarretes (7%), matèria orgànica (4%) i “un altre tipus de residus com goma o restes tèxtils” (21%), segons ha explicat a EFE l’àrea de comunicació de la Universitat de Vic.
Segons la investigadora del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic i membre del projecte “Plastic Pirates” a l’Estat, Meritxell Abril, aquests nivells de contaminació per plàstics “són preocupants”. “Any rere any, els residus es van acumulant en mars i oceans, on interfereixen amb el desenvolupament de les espècies marines i el funcionament de l’ecosistema”, hi ha afegit Abril, que ha destacat que les bosses de plàstic “poden ser paranys mortals per a aus i tortugues marines”.
Els resultats corroboren les dades obtingudes per altres iniciatives similars, com “Pescadors de Plàstic”, que des del 2019 ha implicat a Catalunya més de 1.200 alumnes, o anteriors campanyes de “Plastic Pirates” a Alemanya, amb dades des del 2016.