Medi ambient

Marquen tres tintoreres i un solraig al cap de Creus per fer seguiment d’aquests taurons en perill al Mediterrani

La primera sortida organitzada l’any passat no ha donat resultats perquè el senyal GPS es va perdre

L’Associació Catalana per una Pesca Responsable (ACPR) ha marcat quatre taurons al cap de Creus per fer-ne seguiment, segons informa l’ACN. En concret, es tracta de tres tintoreres i un solraig. Aquesta és la segona vegada que s’aconsegueix marcar tintoreres a la zona, després d’una primera sortida just fa un any que va servir per col·locar senyals GPS a set exemplars. En l’expedició que s’ha fet aquest dissabte, malgrat que s’han marcat menys taurons, s’ha pogut capturar un exemplar de solraig que, segons els biòlegs que hi participen, “és difícil de veure al Mediterrani”. L’objectiu del marcatge és obtenir dades dels moviments dels taurons per protegir l’espècie, que està amenaçada i pateix una davallada de població.

Vuit embarcacions, amb biòlegs i pescadors a bord i un equip de submarinistes dins l’aigua, han participat aquest dissabte de la segona jornada de marcatge de taurons al cap de Creus. La primera es va fer el 18 de juny de l’any passat i va permetre marcar set tintoreres. Malauradament, no se n’han pogut obtenir els resultats esperats perquè les marques electròniques de senyal GPS col·locades als taurons “van deixar d’emetre senyal de seguida”. “Creiem que es van fer malbé”, explica el doctor en biologia i tècnic de la Fundació Barcelona Zoo, Pablo Cermeño, que tampoc descarta que algun exemplar fos capturat o morís i, en submergir-se, es perdés el senyal.

Per aquest motiu, enguany no s’han utilitzat marques GPS, sinó unes de tipus acústic. Se n’ha implantat dues en tintoreres i una a l’exemplar de solraig capturat. A la tercera tintorera se l’ha marcat amb el sistema pop up (que ja s’havia utilitzat l’any passat). Es tracta d’una marca electrònica que va enganxada a l’aleta del tauró. Per col·locar els xips, s’ha hagut de pescar cada exemplar de forma individual amb canya. Se l’atrau llençant trossos de sardina a l’aigua i se’l captura amb un ham circular que se li clava a la comissura de la boca per evitar ferir l’animal. Un cop fora de l’aigua, se’ls immobilitza mentre els biòlegs els posen els marcadors i, de seguida, es retornen al mar. La tasca dels bussejadors que hi han participat ha estat la de comprovar que els peixos, un cop alliberats dins l’aigua, es reincorporessin al medi en bones condicions.

La troballa del solraig durant la sortida és especialment significativa perquè es tracta d’una espècie en perill d’extinció. “Ha estat la gran sorpresa del dia, perquè té molt poca presència al Mediterrani”, ha explicat el doctor en biologia i tècnic de la Fundació Barcelona Zoo. Cermeño ho ha exemplificat dient que “Sotamar (un centre d’immersió de Cadaqués (Alt Empordà) que hi participa) fa dos anys que surt amb regularitat a fer albirament de taurons i no n’havia vist mai cap”. L’exemplar capturat mesurava 1,46 metres de llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins