Medi ambient

Portbou reclama que es recuperi la vinya com a tallafoc

L’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, té la intenció de reunir-se aviat amb representants del govern de la Generalitat per reclamar la recuperació del cultiu de la vinya a les muntanyes de Portbou. Rodríguez explica que és urgent prendre mesures per minimitzar els efectes del foc. Unes muntanyes, segons explica, que, tret d’algun vedat de cacera, són propietat de la Generalitat. Les muntanyes de la zona de Portbou estan formades pel puig del Claper, del Falcó, de l’Ossetera, del Pelat (Colera) i de Querroig. Per això Rodríguez té la intenció de reunir-se amb el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, David Mascort.

“En el nostre projecte de govern, que vam presentar ja en campanya –explica–, exposàvem la intenció de recuperar el cultiu de la vinya a Portbou”.

Aposta determinant

Una aposta que té molt present que la reactivació d’aquest conreu pot ser un dinamitzador econòmic, però també pel que pot representar per prevenir i minimitzar els efectes dels incendis: “Ara ha quedat més clar que mai que les muntanyes de Portbou, que són propietat de la Generalitat, en primer lloc, s’han de netejar i, en segon lloc, pensem que és prioritari la recuperació del cultiu de la vinya.” La vinya a la zona era una activitat important fins a l’arribada de la plaga de fil·loxera, que es va detectar per primera vegada a Rabós d’Empordà l’any 1879, i que va matar les plantacions: “Espero en els dies vinents poder parlar amb el conseller per desplegar un seguit de mesures que serveixin per facilitar la recuperació del cultiu de la vinya en aquesta zona”, explica.

Les vinyes, com els oliverars, són tallafocs naturals. Cal afegir-hi, a més, que el terra és net; és a dir, en tractar-se d’explotacions netes i cuidades, el foc troba dificultats per progressar. De fet, ha servit de protecció a moltes granges i propietats. Dos exemples els trobem en dues poblacions de la demarcació, Llers i Capmany. Aquest incendi, el més gran d’aquesta temporada, no ha estat el primer. L’abril passat, un foc iniciat entre Banyuls i Cervera de la Marenda va fer tallar l’N-260 a Portbou i va cremar 93 hectàrees a l’Alt Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins