Medi ambient

Creat un grup de treball del llop per anticipar accions a la seva presència estable

L’integren membres del sector ramader, ambiental, conservacionistes i experts amb l’objectiu de consensuar mesures

De moment només s’han detectat dues femelles solitàries en vint anys

A l’octubre d’ara fa un any es presentava la plataforma Grup Llop Catalunya en la que conservacionistes, ecologistes i animalistes s’oferien al govern per buscar solucions per fer compatible l’arribada del llop amb la ramaderia extensiva a les zones de muntanya, i el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha recollit el suggeriment creant el Grup de Treball del Llop a Catalunya, un nou òrgan de governança que s’ha reunit avui per primera vegada a Barcelona.

L’integren representants del sector ramader, l’ambiental i experts, i servirà per consensuar accions per millorar aquesta coexistència i la gestió del possible conflictes si finalment s’arrela una població estable i reproductora, tot i que de moment només s’han localitzat individus aïllats que provenen de la població de llops presents a França i de moment només s’han detectat dues femelles solitàries els últims 20 anys. Des del departament asseguren que actualment no hi ha cap evidència de reproducció des que van desaparèixer de Catalunya a inicis del segle XX i només a partir del 2003 se’n van identificar a la zona del Cadí i del Ripollès, però són animals aïllats que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França, Actualment, asseguren, hi ha quatre o cinc exemplars de llop identificats genèticament a Catalunya, però tots són mascles, i en els darrers cinc anys no s’hi ha detectat cap femella i, per tant, “cap evidència de reproducció. Aquest 2023 només s’ha constatat un dany causat pel llop, al Moianès”, afirmen en un comunicat.

Minimitzar el conflicte social

El grup de treball dependrà de la Taula Sectorial Agrària d’Oví i Cabrum, que és l’òrgan principal d’interlocució entre el departament i els diferents sectors agrícoles i ramaders de Catalunya, i un dels objectius és “minimitzar els conflictes socials associats” que es puguin derivar d’una possible presència reproductora del llop i augments d’exemplars a Catalunya, així com minimitzar possibles atacs a bestiar, i facilitar sinergies i teixir relacions entre tots els actors socials relacionats amb aquesta temàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona