Medi ambient

MEDI AMBIENT

Manifest per aturar el parc eòlic marí del Golf de Roses

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic reclama suspendre els tràmits fins que estudis científics independents demostrin l’impacte en el territori i la seva compatibilitat amb la conservació actual

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord ha fet públic un manifest en el que reclama suspendre la tramitació de qualsevol iniciativa relacionada amb l’energia eòlica marina al Golf de Roses fins que estudis científics independents demostrin el nivell d’impacte que aquests projectes tenen sobre el territori, a més de determinar si serà compatible amb la conservació dels seus valors actuals. El portaveu de la plataforma, Ferran Vallespinós, ha detallat, en declaracions a l’agència ACN, que aquesta reclamació ve motivada per “les incerteses tant jurídiques com científiques del projecte” i que la moratòria serviria perquè “hi pugui participar el territori i conèixer què es vol fer, un cop es resolgui la reclamació al Tribunal Suprem”.

L’entitat demana que el projecte sigui compatible amb la futura protecció de l’espai marítim. Així, recorda que s’ha d’implementar el Parc dels Canyons Marins de l’Empordà en el marc de l’objectiu europeu de protecció del 30% de les zones marines. En el manifest també demanen la màxima transparència en tots els procediments per implementar energies eòliques a l’Empordà a més de donar veu al territori per a decidir quin model de transició energètica es vol.

El manifest s’ha fet públic al finalitzar la jornada que s’ha celebrat el matí de dissabte a l’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí sota el títol L’eòlica marina, compatible amb el mar de l’Empordà?. La jornada ha inclòs ponències i taules rodones amb diferents experts. En la jornada de debat, Vallespinós ha demanat també que “no s’avanci res sense disposar dels resultats dels projectes científics, que s’estan fent a la zona i diran objectivament quin serà l’impacte” d’aquesta infraestructura prevista a la Costa Brava Nord. Per la seva banda, l’advocat que porta el recurs contra el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) -presentat conjuntament entre la plataforma Stop Macro parc eòlic marí i la Iaden-Salvem l’Empordà, amb el suport de SOS Costa Brava-, Eduard de Ribot, s’ha mostrat convençut que “la zonificació eòlica del Golf de Roses per implantar el macro parc és il·legal” perquè, segons ha detallat “vulnera el principi de precaució, que ha de presidir els projectes que tenen impacte en el medi ambient i perquè és una zona amb excepcionals valors ambientals i faunístics, que es posen en risc amb aquesta aprovació”.

L’advocat també ha denunciat “irregularitats de procediment, que no s’ha sotmès el reial decret a consulta prèvia ciutadana ni s’ha consultat als sectors afectats” i ha afirmat que “hi ha hagut desviació de poder, perquè la zona estava protegida des del 2009”. De Ribot ha explicat que “el recurs ha estat admès a tràmit pel Tribunal Suprem” i que estan pendents de formalitzar l’escrit de demanda, rebre l’expedient administratiu i explicar els motius d’impugnació.

Des de la plataforma critiquen també que la Generalitat “promou un suposat projecte d’investigació, anomenat Plataforma d’R+D+i en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT), a una zona no qualificada per fer recerca i que molt ens temem que és un primer pas d’ocupació del mar per facilitar la futura instal·lació dels polígons industrials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva