Medi ambient

MEDI AMBIENT

Una turbina aprofitarà la pressió de l’aigua de xarxa per generar energia a Tortosa

Tortosa serà una de les ciutats on es desplegarà el projecte europeu Life Turbines, per estudiar l’ús de les xarxes de distribució d’aigua potable per generar energia. A la capital ebrenca s’instal·larà una petita turbina, al sector que abasteix la zona del Temple, a l’avinguda Generalitat, i s’analitzarà la quantitat màxima d’electricitat que pot produir la pressió de l’aigua i com variarà segons els diferents trams de consum.

En una segona fase s’interpel·larà als escolars de la ciutat per “debatre i consensuar” els possibles usos d’aquesta energia, explica l’ACN. El Life Turbines, que tambés’aplica a València i a Itàlia, té un pressupost de 2,5 milions, 288.000 euros dels quals per a la prova de Tortosa. El termini d’execució és de 42 mesos.

Com ha destacat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, la ciutat forma part d’un innovador projecte que vol “potenciar la generació d’energia hidroelèctrica en sistemes urbans”. El consistori i l’empresa municipal Aigües de Tortosa formen part del consorci multidisciplinari, liderat per Global Òmnium, que estudiarà, provarà i analitzarà l’ús de petites turbines a la xarxa de distribució d’aigua potable.

La turbina de la prova pilot s’instal·larà al sector a partir del qual s’abasteix el barri del Temple. En uns mesos es farà una petita obra a la vorera, molt poc invasiva. L’aparell es podrà veure des de la superfícies, gràcies a una cobertura de metacrilat. Com ha apuntat Honorio Royo, gerent d’Aigües Tortosa, la turbina rellevarà la vàlvula reductora de pressió que se sol posar en punts de la xarxa com el de l’avinguda Generalitat.

Aquest punt s’ha escollit perquè “la potència màxima” que es pot assolir “la dictamina el punt més alt de la xarxa”, que en el cas de Tortosa és el dipòsit d’aigua que hi ha a l’entrada de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Com ha explicat Royo, entre els dos punts hi ha uns 55 metres de desnivell, uns 5,5 quilowatts de pressió, que ara s’aprofitaran per generar l’energia hidroelèctrica “sobrant”. També es registraran les variacions de generació de potència elèctrica segons els diferents consums d’aigua que hi ha al llarg del dia al barri.

La coordinadora del Life Turbines, Maria Pedro, ha apuntat que ja es va fer una petita prova a València, “que ha estat la llavor” del projecte europeu, però és realment innovador “proveir d’uns serveis” a una ciutat com Tortosa que fins ara necessiten fer ús d’energies “molt més contaminants”.

L’energia que es produirà “es podria fer servir en el mateix sistema d’abastiment, per al monitoratge de la xarxa, per instal·lar fonts d’aigua potable refrigerada, o fins i tot per a punts de càrrega de vehicles elèctrics o la xarxa d’enllumenat”, ha exemplificat Pedro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona