Medi ambient

MEDI AMBIENT

Fil a l’agulla perquè la platja de les Dunes de Santa Susanna es renaturalitzi

L’Ajuntament de Santa Susanna ha aprovat inicialment el projecte de renaturalització de la platja de les Dunes, la més gran i visitada del municipi, un referent turístic del país. La proposta, que s’emmarca dins dels fons Next Generation aconseguits per la població, preveu actuar en un espai d’un quilòmetre de llarg i uns quaranta metres d’ample, ubicat entre el límit amb Pineda i la riera, i després d’haver començat a treballar a la platja de Llevant i a la de les Caletes l’any passat, que donen continuïtat al litoral susannenc cap al nord, fins a Malgrat de Mar.

El projecte aprovat, que si segueix els terminis previstos hauria d’arrencar no més enllà del mes de març, afecta la platja que queda més allunyada dels hotels, davant per davant de la zona agrícola del municipi i on s’aixeca un búnquer antiaeri de la Guerra Civil. Precisament en aquest àmbit que es vol renaturalitzar ja existeix un precedent l’any 2002, quan es va engegar un primer projecte de recuperació mediambiental per consolidar i reconstruir les dunes i replantar la vegetació pròpia del litoral. Prenent com a exemple aquesta actuació, que s’ha mantingut en el temps, el projecte previst “emfatitza la protecció de les dunes embrionàries, n’amplia la protecció i n’incentiva el desenvolupament natural”.

Espai sostenible

En aquest sentit, es vol eliminar definitivament el trànsit rodat de la zona –a excepció dels vehicles de serveis i d’emergències–, es reduirà l’amplada del passeig de vianants i s’ordenaran els serveis de platges per generar nous espais per als visitants i evitar que entrin dins dels àmbits naturals protegits. També es crearan àrees de repòs i de refugi climàtic i s’actuarà per reduir l’impacte visual d’elements com ara la via del tren i l’estació de bombament de Pineda. L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, explica que es tracta d’una inversió de prop de 400.000 euros i que molt probablement les obres coincidiran amb la temporada turística. “L’afectació creiem que serà mínima, perquè es tracta de la platja més allunyada dels hotels, encara que també és molt freqüentada”, assenyala. Per Campolier, el principal objectiu de la millora del litoral és “generar un passeig sostenible, respectuós amb els ecosistemes i resilient per afrontar el canvi climàtic”. Entre les zones on caldrà actuar, destaca la preservada actualment per l’escullera que es va haver de construir després que el temporal de principis del 2022 es mengés literalment un tram de 150 metres lineals de la platja.

Pendents del pas

Paral·lelament a la renaturalització de la platja, Santa Susanna treballa contra rellotge per aconseguir la cirera del pastís de les obres previstes dins la subvenció de 5 milions dels fons Next Generation que va aconseguir l’any 2021 a través de la convocatòria dels plans de sostenibilitat turística a les destinacions del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Es tracta de la construcció d’un pas subterrani per a vehicles i vianants que doni accés al front marítim a tocar del límit territorial amb Pineda de Mar i que, al mateix temps, permetria anul·lar l’actual pas a nivell de l’estació de tren de Pineda. L’obra també facilitaria la regulació dels accessos a les zones d’aparcament. “Aquest projecte té una subvenció de 2,5 milions dels fons europeus i de 2,5 milions més que aporta Adif”, precisa l’alcalde. L’Ajuntament de Pineda hi afegeix 180.000 euros, ja que el municipi en surt beneficiat amb la construcció d’un vial per a vehicles d’accés al pas. L’obra no hauria de trigar gaire a començar i té un termini d’execució de catorze mesos. El projecte ha generat controvèrsia perquè preveu ampliar al doble –dels set metres actuals a quinze– el carrer Consolat de Mar, a tocar de la via del tren i que uneix Pineda amb Santa Susanna. Aquest carrer limita amb els camps agrícoles del pla de Balasc i alguns agricultors, amb el suport de la Unió de Pagesos, rebutgen l’obra perquè consideren que els malmetrà una part important dels conreus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA