Medi ambient

medi ambient

Es dupliquen els residus que els pescadors recullen del mar

Segons dades del projecte Pesca Neta aquest 2023 van ser més 120.000 litres de brossa, gràcies a que han augmentat les embarcacions participants

Els pescadors del port de Palamós són els qui han retirat més deixalles, seguits dels de Vilanova i la Geltrú

Els pescadors catalans han retirat més de 120.000 litres de brossa del mar durant el 2023, el doble que l’any anterior. És l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. L’increment de deixalles respon a l’augment d’embarcacions adherides al projecte Pesca Neta, que involucra 900 pescadors.

Dades per ports

Segons els registres d’Acció climàtica, els ports de la Federació de Girona són els que més residus recuperen, gairebé la meitat, 58.000 litres del total de 120.000 litres. Encapçalen el rànquing el port de Palamós amb 28.000 litres de residus recollits, Roses sobrepassant els 13.600 litres i Llançà amb 9.000. A més distància El Port de la Selva amb gairebé 5.000 litres de brutícia recollida. A la Federació de Barcelona, els pescadors que més residus recullen són els de Vilanova i la Geltrú amb 19.694 litres, els segueixen els d’Arenys, amb gairebé 12.000 litres, i els de Badalona, a molta distància, que sobrepassen els 3.300 litres anuals. A la Federació de Tarragona, l’Ametlla de Mar, amb 10.800 litres de brossa recollida encapçala els registres que segueixen l’Ampolla amb més de 6.000 i Les Cases d’Alcanar i la Ràpita amb més de 3.500 litres.

Segons els pescadors, la majoria dels residus són plàstics, sobretot tovalloletes higièniques, envasos, però també bidons, llaunes i altres elements com ara fusta, quitrà i carbó d’antigues barques. Tota la flota catalana participa des de fa tres anys en aquesta iniciativa, que ha registrat la retirada de 240.000 litres de brossa, la meitat de la qual l’any passat.

Com funciona Pesca Neta

Abans d’arribar a port, els pescadors de l’Ametlla de Mar registren a través d’una aplicació mòbil totes les deixalles que s’han enredat a les xarxes durant la seva jornada laboral, juntament amb el peix del dia. La classifiquen en funció del tipus i el pes, a més de complementar-ho amb fotografies que documenten la troballa. “Normalment en recollim entre deu i quinze quilos, avui ha estat un dia bo perquè n’hi ha hagut menys”, ha apuntat Juanma Margalef, patró d’una embarcació de l’Ametlla de Mar. Factors com la mala mar, les tempestes o la distància amb la terra ferma tenen una incidència directa en la troballa de residus. Segons Margalef, els productes més habituals que es troben són trossos de plàstics, sobretot envasos, però també ampolles de vidre, bidons de pintura i en alguna ocasió, fins i tot, rentadores o bateries d’altres embarcacions.

Unes dades més baixes que les reals

Tots els pescadors catalans estan involucrats en el projecte Pesca Neta, si bé des d’Acció Climàtica reconeixen que no tots utilitzen l’aplicació mòbil on es registren diàriament les deixalles recollides. Així, apunten que el volum de porqueria retirada és més elevat.

El projecte pretén avaluar la incidència del factor humà en la contaminació marina i millorar la recuperació del medi marí, a més de compensar el sector pesquer per la dedicació a aquesta iniciativa. En aquest context, es destina un milió d’euros anuals a aquest programa que es reparteix entre les federacions de confraries de pescadors que hi participen, amb un cofinançament del fons europeu que enguany s’eleva fins al 70%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre