Medi ambient

Olot

Corredor de roure pènol cap a la Moixina

La delegació de la Garrotxa i Ripollès de la Institució Catalana d’Història Natural ha iniciat el projecte de restauració ecològica de la roureda del mas Tarut d’Olot, que ha de servir per connectar amb la roureda de la Moixina, una de les reserves especials del parc natural de la Garrotxa. Entre aquests dos espais, hi ha l’avinguda Sant Jordi i diversos camps i la distància ecològica entre les dues rouredes és, ara per ara, doncs, insalvable.

Els tècnics mantenen que la connexió entre les dues rouredes facilitaria la conservació i milloraria l’estat de salut de les espècies que les ocupen, perquè augmentaria l’intercanvi de gens, la reproducció creuada i disminuiria la pèrdua de riquesa d’espècies característiques de l’hàbitat. A més, s’ampliaria l’espai de refugi d’espècies protegides i seria més fàcil recuperar aquelles que ja s’han perdut.

En l’actualitat, al mas Tarut, hi ha una arbreda jove massa densa, poc diversa i amb un substrat vegetal molt brut i trepitjat propi de zones afectades per l’acció humana. A par,t també hi ha espècies exòtiques invasores. Tot plegat, doncs, fa que aquesta arbreda propera al parc nou estigui molt lluny d’assemblar-se al bosc frondós de roure humit típic a l’anterior de l’ocupació humana.

La durada d’aquest projecte, que es du a terme amb la col·laboració de la Diputació de Girona, del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l’Ajuntament d’Olot, serà de dos anys.

D’ altra banda, aquesta actuació té un component social i associatiu molt important, ja que és la ciutadania qui prendrà acció i serà qui decidirà el camí a seguir durant el procés de restauració. En concret, s’ha ofert la possibilitat de posar en relació entitats, ciutadania i administració pública per millorar el territori i incrementar la consciència ambiental. Hi participaran voluntaris per fer tasques de millora del bosc, de jardineria, d’accions de recuperació de la flora i la fauna de l’espai i així contribuir a millorar l’entorn de la ciutat. La restauració de la roureda de roure pènol es farà amb el treball dels voluntaris que participin, independentment del temps que puguin dedicar i dels seus coneixements.

Els coordinadors del projecte són dos joves biòlegs garrotxins que tenen l’assessorament tècnic d’experts en restauracions i patrimoni natural. 

Les actuacions es duran a terme de forma bisetmanal. El canal de difusió més emprat serà l’Instagram (@roureda_mastarut), tot i que també s’utilitzarà el correu específic del projecte ([email protected]).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona