Medi ambient

medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

L’objectiu és que aquesta rapinyaire acabi criant al Maresme i ajudi a controlar la sobrepoblació de coloms, cotorres i tòrtores

La xemeneia de a incineradora de Mataró espera tenir nous inquilins després que hi hagin posat una caixa niu pel falcó pelegrí. L’objectiu és reintroduir a la zona aquesta rapinyaire que fa més de dues dècades que va tornar a Barcelona després d’extingir-se a la dècada dels 70 i que en els darrers anys s’ha anat estenent per tota l’àrea metropolitana.

La iniciativa està impulsada per Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, i neix de l’Associació Triops Divulgació, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Mataró que promou el coneixement del medi natural. A més de crear un espai de conservació per aquesta espècie els experts consideren que la seva reintroducció pot ser clau per al control biològic d’altres aus que esdevenen plagues i que menja, com són els coloms, tórtores i cotorres.

A molta alçada

Els edificis i estructures altes com la xemeneia de la incineradora, de 45 metres d’alçada, són ideals per a instal·lar-hi els nius. A més, la incineradora se situa en un espai obert i amb abundant població de coloms, les preses més habituals de la dieta del falcó, cosa que també ajudaria a la potencial cria d’aquesta espècie.

Els coordinadors del projecte són Raül Calderón, Francesc Carbonell, Joan Grajera, Hugo Framis i Pol Romano, cinc investigadors locals que el 2019 van iniciar un projecte de seguiment de les parelles reproductores de xoriguer comú (amb el marcatge d’individus amb anelles de lectura a distància i enregistrament d’imatges als nius) a Mataró i rodalies amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS