Salut

El cribratge de càncer de còlon cobrirà tota la regió sanitària a finals d'any

L'AECC-Catalunya contra el Càncer destaca la importància de la implantació total de les proves de detecció, que actualment xifren en un 74,1% a Girona

L'organització AECC-Catalunya contra el Càncer Girona va destacar ahir la implantació de les proves de detecció precoç del càncer colorectal a tota la regió sanitària de Girona, que xifra actualment en un 74,1%. El programa de cribratge de càncer de còlon i recte, que es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta, es va començar a implantar a la regió sanitària de Girona l'any 2013 pel Baix Empordà. Durant el 2015, el programa de cribratge es va estendre progressivament a tota la regió. La previsió del Servei Català de la Salut és que a finals d'any es cobrirà tota la regió sanitària.

La participació en el programa és voluntària, amb una realització biennal i per comarques. Es convida, a través d'una carta, la població diana –homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys en l'any en curs– a fer-se la prova. Segons dades encara provisionals del 2016, la participació en les proves a la regió és d'un 42,3%. La presidenta de l'AECC a Girona, Pilar Cort, va fer èmfasi en la necessitat de fer-se les proves. Segons la projecció de nous casos de càncer el 2017, segons dades de Salut, en homes, després del càncer de pròstata (476) se situa el càncer colorectal, amb 370 casos, un 15% del total. En dones, aquest càncer també apareix en segon lloc, amb 236 casos, després del de mama (430).

LA XIFRA

370
és el nombre
estimat de nous casos de càncer colorectal a Girona, segons el pla director d'oncologia.

Activitats en el dia mundial

L'associació va presentar ahir la campanya divulgativa i les activitats previstes per a avui i demà, coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon. Al mercat municipal del Lleó, des d'ahir i fins dissabte, de les 10 a les 13 h, i al Supermercat Valvi del carrer Joan Maragall, hi haurà taules informatives i es repartiran davantals verds referits a la campanya. També s'hi afegiran avui els mercats municipals de Palamós, Roses, Salt, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Portbou. A més, a l'hospital Santa Caterina, avui a les 12 h, hi haurà una conferència informativa a càrrec del doctor Carles López Oliu. Paral·lelament i fins al 13 d'abril hi haurà una exposició al vestíbul de l'hospital.

Demà la imatge de la campanya, la Senyora Caca, farà una acció divulgativa al mercat del Lleó recordant la importància que té el cribratge colorectal. Per conscienciar de la importància de la dieta i de l'esport, dissabte a les 12 h al costat del mercat del Lleó hi haurà una classe oberta de lindy-hop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa