Societat

S'encalla la renda garantida per les feines a temps parcial

Els promotors de la ILP avisen que deixar fora de la prestació les mitges jornades afecta sobretot les dones

No descarten deixar la via de negociació amb el govern i tornar al Parlament

Les negociacions entre el govern i la comissió promotora per una renda garantida de ciutadania (RGC) s'han trobat amb un escull: les feines a temps parcial que estan per sota dels 664 euros mensuals. Els promotors de la prestació –una ajuda al voltant del 664 euros perquè ningú estigui per sota del llindar de la pobresa– consideren imprescindible que els treballadors amb una jornada parcial que no arribin a aquests ingressos també tinguin dret a cobrar-la. De fet, reclamen que tinguin dret a cobrar la diferència fins a arribar al total de la prestació. El govern, però, planteja reduir aquest dret als col·lectius en situació d'exclusió. I aquí és on està encallada actualment la negociació.

“Hi ha hagut una certa involució en la posició del govern”, va lamentar ahir un dels portaveus de la comissió promotora, Diosdado Toledano, a la sortida de la reunió. I va insistir que veuen imprescindible la compatibilitat amb les rendes del treball a temps parcial. Fins i tot, per evitar que el govern utilitzi l'argument econòmic, la proposta és que durant el primer any aquesta compatibilitat es limiti a les persones que tenen fills a càrrec i que la pugui cobrar tothom el 2020. “Sempre parlem –insisteix Toledano– de feines a temps parcial amb sous per sota de l'indicador de la renda de suficiència; és a dir, dels 664 euros.”

Segons la comissió promotora, dels 400.000 contractes a temps parcial vigents a Catalunya un 72% són dones, que sobretot treballen en el sector de cura a les persones. “Seria una discriminació”, subratlla Toledano.

En el cas que la negociació continuï enrocada en aquest aspecte, la comissió promotora no descarta deixar la via directa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com s'està fent des del gener i que lidera la consellera, Dolors Bassa, i tornar-la a dur a la ponència del Parlament per aprovar-la per majoria parlamentària encara que sigui amb la negativa de JxSí.

Altres temes que avancen cap a l'acord, tot i que encara hi ha diferències, són la calendarització de la prestació i les quantitats a cobrar cada any, fins que sigui total, el 2020.

LA XIFRA

664
euros
al mes en dotze pagues és el que es considera necessari per no viure per sota del llindar de la pobresa.

Salut prioritzarà els serveis amb entitats socials

El Departament de Salut podrà concertar directament algunes prestacions de serveis amb entitats d'economia social, com ara cooperatives, associacions o fundacions, sense convocar un concurs públic on concorrin empreses privades amb afany de lucre. Així ho preveu l'avantprojecte de llei que el govern pretén aprovar abans de l'any vinent amb l'objectiu de prioritzar les entitats del tercer sector al davant de les empreses privades tradicionals.

El conseller de Salut, Antoni Comín, va presentar ahir a la Taula del Tercer Sector l'avantprojecte de llei de fórmules de gestió de l'assistència sanitària, que dona prioritat a les entitats sense afany de lucre i de l'economia social, que s'emmarca en l'harmonització de fórmules de gestió de l'assistència sanitària, tal com diu la UE. “És el que hem estat reivindicant durant molts anys, perquè va en benefici dels serveis públics i ens acosta al model d'Europa”, va defensar el president de la Taula, Oriol Illa. S'evitarà, per exemple, que un CAP s'adjudiqui a una empresa privada abans que a una entitat social com va passar a l'Escala (Alt Empordà).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Adif comença les obres del pas sota la via del tren a Santa Susanna que també beneficiarà Pineda

SANTA SUSANNA

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell
Medi Ambient

Arxivada la causa per emissions contaminants de la incineradora del Besòs

Sant Adrià de Besòs
sequera

El Govern aixeca l’emergència a Ter-Llobregat gràcies a les pluges

barcelona
LLORET DE MAR

Les famílies d’Interampa denuncien la saturació de les aules

LLORET DE MAR

L’Ajuntament va aturar 141 desnonaments el 2023

girona
Habitatge

Oberta la convocatòria per accedir a 36 pisos de lloguer amb protecció oficial

Pobla de Segur

L’Aeroport de Girona-Costa Brava renova la seva oferta comercial

girona
societat

Instal·laran per primer cop un sistema que desencadena allaus de manera controlada al port de la Bonaigua

Alt àneu