Infraestructures i serveis

El TSJC atura el projecte de la variant de Vilafant

El tribunal dóna la raó als veïns i recorda que el traçat previst per a la via no ha tingut en compte els informes competents que el qüestionen

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) ha ordenat bloquejar el projecte de la variant de Vilafant, a l’Alt Empordà. D’aquesta manera, el tribunal dóna la raó als veïns del municipi, perquè considera que el projecte s’havia aprovat sense tenir en compte els informes de les administracions competents en els terrenys per on hauria passat la variant.

Segons informa l’ACN, la sentència del TSJC fa referència a l’informe desfavorable del Ministeri de Foment, on sol·licita que es faci un estudi de mobilitat i es replantegin les mides de la rotonda d’accés a Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) abans de tirar la variant endavant. El portaveu de la plataforma No a la Variant, Jordi Puig, celebra la sentència que diu que “ha estat un toc d’atenció a l’administració”.

“Fins ara, les administracions han actuat amb supèrbia i el procés que s’ha seguit a Vilafant amb la variant n’era un clar exemple”, denuncia Puig, que es mostra esperançat amb el fet que aquesta sentència sigui “un punt d’inflexió en la forma que tenen de procedir”. En aquesta línia, el portaveu insisteix a dir que “no pot ser que l’administració se salti la normativa” i creu que “aquest toc d’atenció, que s’ha fet des de la justícia, és important”.

A partir d’aquest punt, les tres plataformes que han encapçalat la lluita contra la variant els darrers anys (No a la Variant de Vilafant, Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IADEN) i Amics del Manol i Palol Sabaldòria) emprendran un nou full de ruta. “Volem fer entendre a les administracions que la societat demana un model de relació amb l’entorn diferent”, detalla Puig, que diu que “el que cal no són més vies ràpides que fomentin la mobilitat en vehicles privats, sinó que es facin infraestructures per promoure el transport públic”.

En la mateixa línia, els grups en defensa del territori demanen que “s’inverteixi en carrils bici” per fomentar aquest transport i reduir emissions. “Estar a 30 graus a tocar del mes d’octubre fa evident el canvi climàtic i que cal reduir emissions”, reflexiona davant l’ACN Jordi Puig, que diu que la variant “era una infraestructura innecessària, desproporcionada i sense cap sentit” per contribuir, precisament, en l’augment de temperatures i en celebra el bloqueig.

“La sentència ha estat una gran alegria perquè dona la raó a tota la ciutadania, que des de feia dos anys i mig constatava que la intervenció dels Ajuntaments de la zona i la Diputació de Girona no anava d’acord amb la llei”, explica el portaveu de la plataforma No a la Variant de Vilafant, que diu que el projecte estava en una fase “avançada” i que ja hi havia propietaris a qui s’havia pagat l’expropiació del terreny.

Aquest diumenge a les onze del matí, les plataformes en defensa del territori i que s’oposen a la construcció de la variant de Vilafant havien convocat una concentració per denunciar el projecte. Un acte que es mantindrà i “servirà per celebrar el punt d’inflexió”. La convocatòria reunirà els participants a l’alzina de Can Puig Massanet, un arbre catalogat per la Generalitat de Catalunya i que està a tocar del traçat del projecte de la variant.

El traçat

A la zona on estava projectada la variant de Vilafant ara hi ha la carretera GIP-5129, que uneix Vilafant amb Borrassà (Alt Empordà). La voluntat de la Diputació de Girona era convertir el recorregut actualment sinuós en una línia recta. El projecte de la variant, amb un pressupost de 3,6 milions d’euros, incloïa també un pont sobre el riu Manol de 120 metres de llargada i uns 100 metres d’alçada. La Diputació sosté que no es tracta d’una nova variant, sinó d’unes obres de millora del traçat actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins