Arriben les primeres peces de la tuneladora, que començarà a foradar Girona al novembre

Al setembre arribaran les peces més grans de la «Gerunda» i caldrà un mes i escaig per muntar-la per poder iniciar els túnels

El pas del TAV pel subsòl de Girona és una de les fases més esperades del projecte, i s'ha previst que es realitzi amb una tuneladora que s'ha batejat amb el nom de Gerunda. A principi de maig, la gran màquina ja estava muntada a l'empresa alemanya de Herrenkecht i s'havien fet les proves pertinents. Des d'aquell moment, els tècnics especialistes de l'empresa es van encarregar d'iniciar el desmuntatge de la Gerunda per començar el trasllat de les peces cap a Girona, on caldrà tornar-la a muntar.

La visita del ministre de Foment, José Blanco, a les instal·lacions alemanyes va suposar un petit retard en aquest procés i això farà endarrerir una mica l'inici dels túnels urbans a Girona. Els primers components han començat a arribar a la zona de Mas Xirgu, on la tuneladora s'haurà de muntar en la zona del pou d'atac. En aquest punt, és des d'on la tuneladora té previst iniciar els 1.297 metres que separen el sector de Mas Xirgu amb el carrer Josep Maria Gironella, on la tuneladora arribarà a l'estació.

El director de l'obra del TAV a Girona, Carlos Martínez, va explicar en diverses reunions que s'han realitzat amb els veïns del sector de la Devesa que l'estimació que fan és que «el túnel del TAV des de Mas Xirgu al parc Central es comenci a fer a finals d'octubre o principis de novembre». En aquesta mateixa línia, Martínez revela que la previsió és que la Gerunda trigui cap a mig any a cobrir el trajecte que hi ha des del sud de Girona fins a la futura estació.

Pilons i pous

Actualment s'estan realitzant diversos treballs per garantir major seguretat en els edificis propers al pas del túnel. Al sector de Josep Maria Gironella es continuen executant els pilons de formigó que han de conformar una autèntica muralla de seguretat entre el túnel i els edificis d'aquell carrer. De fet, els tècnics van decidir allunyar l'estació uns cinc metres dels blocs de pisos per guanyar en seguretat. D'altra banda, al sector Güell-Devesa ja s'estan fent els treballs previs al pou de compensació que es farà al passatge de la Farinera. Els quatre pous que es faran serviran per injectar formigó sota les cases per compactar el terreny i reduir moviments amb el pas de la Gerunda.

Sense transport.
Durant el mes d'agost no podran arribar gaires peces de la tuneladora fins a Girona. De fet, per carretera no n'hi podrà arribar cap, ja que durant el mes d'agost l'Estat francès no permet que passin pel seu territori transports especials com serien alguns dels materials de la tuneladora. Això dificultarà l'arribada de peces, per bé que n'hi ha que sí que podran arribar a la capital gironina, ja que algunes de les grans peces de la tuneladora s'envien des d'Alemanya per mar, perquè les seves grans dimensions fan impossible que siguin traslladades per carretera. Cal tenir en compte que es tracta d'una gran màquina de més de cent metres de llargada i dotze de diàmetre en la part del capçal, mentre que l'enviament de peces es fa en lots com a molt d'unes 200 tones, en aquests casos per les peces que vénen per mar.

Dilluns, a sota vies

Des d'ahir ja són visibles al sector de sota vies del carrer Tomàs Mieres, a tocar del carrer Santa Eugènia, les prohibicions per aparcar en aquell espai a partir de dilluns vinent. Cal recordar que aquest espai es farà servir per situar-hi tota la maquinària que cal per fer els quatre pous de compensació del terreny al passatge de la Farinera, Bernat Boades, Francesc Rogés i Ramon Turró. Quedarà tallat el carrer Tomàs Mieres des de Bernat Boades fins al carrer Porvenir i caldrà situar una tanca que ocupi part de la plaça que ara hi ha en aquesta zona. Es deixarà un pas de vuit metres en el punt on hi ha una perruqueria i unes finques immobiliàries. Tot i això, les màquines de filtratge dels materials que es trauran dels pous faran uns 6 metres d'alçada i se situaran davant dels edificis. Per això, els tècnics d'Adif han previst insonoritzar les màquines per minimitzar els sorolls. A sota vies es posaran pous de fangs i bentonita, generadors i oficines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ