Infraestructures i serveis

Endesa estrena desbrossadora teledirigida

Invertiran 2,3 milions en prevenció d’incendis a les comarques gironines

Endesa destina aquest any 2,3 milions d’euros a la campanya d’estiu a les comarques gironines per prevenir incidents a les línies elèctriques de transport que puguin derivar en incendis forestals. La companyia mantindrà l’ús de la tecnologia làser per escanejar les línies en 3D, drons i inspeccions en helicòpter amb càmeres termogràfiques, que detecten punts de risc per sobreescalfament a la xarxa. Però, pel que fa a feines manuals, la gran novetat és una màquina desbrossadora teledirigida, que simplificarà tasques en terrenys difícils.

El nou aparell s’afegirà als equips de treballadors que mantenen netes les franges i els corredors de la xarxa elèctrica. La tala i esporgada selectiva de la massa forestal que creix al voltant de les línies es fa “seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com el cos de bombers, els Agents Rurals, Parcs Naturals de Catalunya i les administracions”, assenyalen des d’Endesa.

En paral·lel, l’escaneig làser del 100% de les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenat LIDAR (Light Detection And Ranging) ha permès crear un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats que, des d’una aplicació, permet mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació, així com fer estudis de creixement de la massa forestal, una informació molt útil a l’hora de preveure treballs de tala i esporga selectiva.

Pel que fa a la tecnologia LIDAR també defensen que ha fet un pas més en el manteniment preventiu i predictiu de les instal·lacions. Ara, des d’aquesta temporada, més enllà de controlar les distàncies per efectuar la tala i poda i comprovar, a posteriori, que s’ha fet correctament, també permetrà la detecció i identificació ràpida de defectes.

D’aquesta manera, agilitzen moltes reparacions i redueixen desplaçaments físics de les brigades, amb unes actuacions de resposta que alhora són més sostenibles. La xarxa de línies que Endesa gestiona a Catalunya, de 99.187 quilòmetres, implicaria fer més de dues voltes al planeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia