Fins a 56 hores sense llum

El matí del 23 de juliol de l'any 2007, a Barcelona se li van fondre materialment els ploms. Començava una apagada elèctrica històrica, que va deixar sense subministrament elèctric 323.337 abonats. L'endemà, 80.000 clients encara estaven sense llum, i 10.000 encara van estar a les fosques durant 56 hores. Tot va començar quan un cable d'Endesa va caure sobre una subestació de Red Eléctrica de España (REE). El cable va provocar tres curtcircuits: els dos primers van causar la desconnexió automàtica de milers de clients de la zona de Collblanc, les Corts i Sants. El problema greu, però, va ser el tercer curtcircuit, sobre el cable que unia les estacions de Collblanc, Urgell i Maragall.

El mal estat de les proteccions que han de descarregar els curtcircuits a terra va fer que el cable es foradés, i després l'efecte dominó va acabar cremant la subestació de Maragall i ampliant la magnitud del desastre. En 24 hores es va poder tornar l'electricitat a la majoria d'afectats, però els 10.000 que depenien d'aquesta subestació de Maragall van estar sense llum tres dies, perquè no tenien una alternativa de subministrament amb cap altra font.

Precisament, el fet que la xarxa estigués mancada d'una doble connexió que garantís el subministrament en el cas d'una eventual incidència com la de fa dos anys va obligar aleshores a improvisar la instal·lació d'un cable de 4 quilòmetres, des de la subestació de Vilanova fins a les subestacions mòbils emplaçades a Maragall. Aquesta gran avaria va sembrar els carrers de Barcelona de generadors per tornar l'electricitat a una part dels afectats, i va posar al descobert les deficiències en l'estructura i el manteniment de la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.