Societat

TERESA GRAUPERA

COPROPIETÀRIA DE LA CASA GRAUPERA DE MATARÓ

“Molta gent ens diu que mai havia tastat una neula així”

Les neules són un dels elements més característics d’aquest establiment, amb una trajectòria iniciada el 1895. Des dels anys 50 es dediquen exclusivament a l’elaboració de dolços

Atrafegats aquests dies?
Sí, evidentment. Es presenta un any una mica diferent, però és Nadal i la gent ho vol celebrar. L’ambient que es respira des de fa mesos ens ha afectat, als que ens dediquem a negocis relacionats amb les festes.
Quin és el secret de les seves neules?
Les neules les fem des de fa 122 anys. Ara som la quarta generació. Suposo que tenim una trajectòria de molts anys i la gent ho té gravat al seu ADN, sobretot a Mataró. Són unes neules molt acurades fetes amb ingredients naturals. La nostra família sempre ha tingut cura de posar els ingredients per persones, és a dir no som indústria, i les nostres neules són sanes. Molta gent ens diu que mai havia tastat una neula així o que no sabia el que era una neula fins que va tastar les nostres. Ara, aquesta quarta generació ens dediquem a desestacionalitzar el consum d’aquest producte. De les tres o quatre varietats que feia el meu besavi o les vuit que feia el meu pare, ara ja en fem més de cinquanta.
La seva és una empresa familiar fundada el 1895. Quina és la clau per aguantar el negoci?
La passió que es passa de pares a fills. Ells et fan estimar la feina. El meu pare tenia una passió brutal per les neules i la seva història. Va estudiar sobre el seu origen i, per exemple, va treure la primera neula medieval recuperant una fórmula del 1267. Eren unes postres per al rei Jaume, les va tornar a fer i les venem. A partir d’aquí vam intentar fer altres varietats de neules. Abans, en temps del meu avi, les neules es menjaven més. Els nens les compraven perquè no hi havia ni brioixeria ni res industrial. Això es perd a causa de la industrialització del món del dolç. També et diré que ara per Nadal poder fem més varietats de torrons que de neules.
Els va afectar les vendes la crisi?
Hem patit diferents crisis al llarg dels anys. Amb la Guerra Civil vam perdre la fàbrica de xocolata i també vam passar la crisi de la industrialització del sector. Aquesta segona crisi realment va ser molt forta perquè ens havíem de plantejar si plegar o continuar. Vam decidir seguir amb una gran especialització del producte, cosa que ens va fer reflotar moltíssim. Finalment ens arriba la darrera crisi, que també ens va afectar d’una manera forta i contundent.
Quins altres productes ofereixen, a banda de les neules?
Tenim una varietat molt extensa de rajoles de xocolata, que les fem tot l’any. Treballem molt per Pasqua, amb mones de xocolata. També fem tots els productes que comprendrien la part de confiteria, com ara carquinyolis, pets de monja, etc. Finalment, també treballem tot el que són diades: coques per Sant Joan, sabres el dia de Sant Simó, tortell de Reis, etc.
Parli’m una mica de les col·leccions anomenades Joies Gastronòmiques.
Aquesta varietat de neules farcides les convertim en una mena de col·leccions dedicades a Mataró, al modernisme, o a explicar l’ofici de neuler, entre d’altres. Cadascuna té la seva lògica. La gent ho compra per regalar perquè és una cosa que no trobaran enlloc més del món. Al producte hi incorporem una mica de text, en quatre idiomes, i així la gent regala un trosset d’història.
Quin és el perfil dels seus clients?
Són molt diferents. D’una banda, hi ha les persones preocupades pel que mengen perquè volen producte sa i saben que aquí el trobaran. També hi ha gent que cerquen coses originals i allò que no és enlloc. Nosaltres no som presents a gairebé cap lloc, és a dir, o ens venen a la botiga o ens compren per internet. Només hi ha quatre botiguetes que tenen els nostres productes.
Ve molta gent de fora de Mataró a buscar els seus productes?
Moltíssima. Cada dia ens truquen per veure on poden trobar el nostre producte. Molta gent també ens compra per internet, i ho enviem. Hi ha moltes persones que venen amb una llista, sobretot gent que va a Mallorca i Menorca i els agrada portar allà els nostres productes. Nosaltres vam estar vint anys fent fires artesanes per tot Catalunya, el sud de França, les Illes Balears, etc., i som coneguts arreu gràcies a això. A banda, també venen autocars de grups que fan visites guiades a la nostra botiga.
Digui’m una recepta per endolcir el Nadal.
Nosaltres expliquem el joc de la neula amb el torró. Aquí fem un torró, el de crema cremada al moment, que només l’elaborem sis dies a l’any. És molt tou perquè la gent pugui punxar la neula al torró. Així, aquesta es farceix de crema per dins i la mossegues. Si a sobre ho fas amb una miqueta de cava ja tens totes les postres fetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]