Societat

Metereologia

El 2017 es tanca com un dels anys més càlids i secs

La temperatura mitjana ha estat una de les més altes històricament i ha plogut poc a gairebé tot el territori

El dèficit pluviomètric ha estat molt marcat al delta de l’Ebre i a la Costa Daurada

El 2017 passarà a la història com un any càlid i un dels més càlids dels últims 20 anys, segons les dades de les estacions meteorològiques. Algunes situen les temperatures del 2017 en els 10 valors superiors, i d’altres entre els 4 més elevats. Pel que fa a les estacions que acumulen dades des de fa un segle, el 2017 està també entre els anys més càlids: a l’Observatori de l’Ebre és el més càlid dels últims 113 anys, informa el Servei de Meteorologia de Catalunya.

La temperatura mitjana anual a gairebé la totalitat del país s’ha situat en valors superiors a +0,5 °C respecte de la mitjana climàtica del període 1961-90. Només en alguns llocs de Ponent, del delta de l’Ebre i de les muntanyes de Prades, l’any ha estat normal en temperatura.

En punts del Prepirineu, del prelitoral i del litoral central s’ha superat en +1,5 °C la mitjana climàtica, assolint els +2° C a Barcelona. En valors absoluts, la mitjana anual ha superat els 17 °C en molts punts del litoral central i sud. L’estació del Raval de Barcelona té la mitjana més elevada (18,1 °C) i gran part del Pirineu, el Prepirineu i punts elevats del Montseny han registrat valors de mitjana per sota dels 10 °C. Hi ha hagut predomini càlid entre el febrer i l’agost, amb un pic marcat al juny. També va ser càlid l’octubre, tot i que el setembre (com el gener i el desembre) va ser majoritàriament fred.

Pel que fa a la precipitació, el 2017 ha estat sec a gairebé tot el país, amb algunes excepcions (especialment al Pirineu occidental) on de manera puntual ha estat un any plujós. A 6 de les estacions del litoral amb 20 anys de dades, el 2017 ha estat l’any més sec, i a la resta (23) està entre els 10 més secs. Pel que fa a les sèries centenàries, ha estat el 6è més sec a l’Observatori de l’Ebre i el 33è a l’Observatori Fabra. El dèficit pluviomètric ha estat molt marcat al delta de l’Ebre, i també en punts de la Costa Daurada, on la precipitació acumulada no ha arribat al 50% de la precipitació mitjana climàtica.

LA XIFRA

22
graus
és la temperatura màxima que es va registrar ahir a la ciutat de Barcelona entre les 15.30 i les 16.00 hores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia