Societat

Societat

Viquipèdia, en masculí

Només un 15% de les biografies que apareixen a la Viquipèdia són sobre dones, i el nombre d’editores de l’enciclopèdia és d’un 10%

La majoria de perfils de dones són sobre participants en concursos de bellesa, mentre que les enginyeres són minoritàries

L’objectiu és arribar a un 33% de biografies femenines

Pel que fa a l’enfocament de les biografies de dones, es destaca la seva relació amb un home per sobre dels mèrits

La presència de la dona a la Viquipèdia és escassa. Actualment només un 15,2% de les biografies que formen part de la versió en català d’aquesta enciclopèdia digital són de dones, una xifra que s’eleva tímidament fins al 16,8% a nivell mundial. Aquesta desigualtat té un doble vessant que es percep també en el perfil dels editors del contingut: un 90% de les persones que redacten pàgines de la Viquipèdia –una tasca voluntària no remunerada– són homes.

La reducció de la bretxa de gènere, de fet, és un dels objectius que la Fundació Wikimedia –l’organització matriu de Viquipèdia– s’ha marcat de cara a l’any 2030. “La nostra comunitat actual no representa la diversitat de la humanitat, notablement en termes de gènere”, admet la mateixa fundació, que lamenta que “aquesta falta de representació i diversitat ha creat buits de coneixement i biaixos sistèmics”. Per superar el que la fundació considera una de les “limitacions” de la Viquipèdia, al llarg dels darrers anys s’han engegat diverses iniciatives. Una és el projecte Viquidones, nascut fa menys de dos anys a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que consisteix en una trobada setmanal per ensenyar com es publiquen continguts al web i fomentar la creació de biografies femenines. La idea s’ha desenvolupat també al País Basc, on s’ha impulsat un espai d’edició mensual itinerant.

“No es tracta tant d’ensenyar a editar la Viquipèdia, sinó a llegir-la”, explica la viquipedista especialitzada en qüestions de gènere Ester Bonet, que s’encarrega de conduir el taller Viquidones a Barcelona. I és que, segons assenyala l’experta, moltes de les biografies de dones existents destaquen la seva relació de parentiu amb un home per sobre de la seva trajectòria i mèrits propis. “Les dones solen ser descrites, en primer lloc, com la dona, la mare o la filla d’un home”, lamenta. Per això es pretén “introduir la perspectiva de gènere” en els articles de nova creació i editar els ja publicats.

A banda de l’enfocament de les biografies, és significatiu comparar la proporció d’articles de cada gènere segons la professió. L’ofici en què la majoria de biografies són de dones –com a mitjana de totes les versions de la Viquipèdia, ja que no existeixen prou dades desglossades per idiomes– és el de participants en concursos de bellesa, en què un 98,5% de les publicacions parlen d’una figura femenina. El segueixen les professions de model, amb un 83,5%, i d’actrius pornogràfiques, amb un 78,9%. Per contra, les dones són minoritàries en professions que requereixen titulacions universitàries, com ara les d’enginyer, on suposen només un 2,7%; cirurgià, amb un percentatge del 3,7%, o arquitecte, amb un 6,4%.

L’objectiu del projecte no és assolir la paritat total entre el nombre de biografies de cada gènere, ja que és conscient de la realitat històrica que ha relegat la dona a una posició d’inferioritat, i de la seva tardana incorporació al mercat laboral. Per això, la meta fixada és aconseguir que la proporció de biografies femenines a la Viquipèdia sigui d’un terç. I és que no es pretén crear articles sobre dones sense criteri simplement per igualar la seva presència amb la dels homes, sinó de dur a terme una tasca d’investigació per detectar aquelles dones que no estan representades en les enciclopèdies tradicionals –una de les principals fonts d’informació dels viquipedistes– però que tenen una trajectòria rellevant que justifica que disposin d’una biografia pròpia. De fet, la normativa de la Viquipèdia estableix uns criteris d’admissibilitat per a les biografies que varien en funció de la professió. Per exemple, un polític ha d’ocupar càrrecs internacionals o estatals o bé haver rebut una àmplia cobertura mediàtica, però no és suficient ser alcalde. Per la seva banda, un escriptor ha de tenir, com a mínim, dues obres publicades per una editorial.

A l’inici del projecte Viquidones, l’enciclopèdia contenia un 12,6% de biografies femenines. És a dir, que en menys de dos anys han crescut un 2,6%. Recentment, gràcies a la tasca efectuada durant els darrers mesos per corregir la desigualtat de gènere, la versió en català del web ha superat les 20.000 biografies de dones. “Hem de convertir la Viquipèdia en una eina per reconèixer la feina feta per les dones, de la mateixa manera que es fa amb la dels homes”, defensa Elisenda Cassi, una de les participants en el taller.

La bretxa de gènere, però, queda reflectida també en el perfil dels editors de les publicacions, que alhora repercuteix en l’enfocament dels textos. “El fet que el 90% d’autors siguin homes fa que els articles tinguin una mirada molt androcèntrica i, en alguns casos, inclús misògina”, lamenta Bonet. La viquipedista ho atribueix, en part, a la falta de temps lliure de les dones, que sovint són les encarregades de les tasques de la llar. També hi influeix una “falta d’amabilitat” del sistema d’edició del web, que en alguns casos s’ha suggerit que no és un ambient inclusiu per a les dones.

20.000
biografies de dones
a la Viquipèdia és la xifra que s’ha superat recentment en l’edició en català de l’enciclopèdia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS