procés sobiranista
Sabors dels polítics catalans a l’exili
Un pastisser olotí va fer galetes a l’estil belga quan mig govern es va haver de quedar a Brussel·les i, ara, n’ha fet de suïsses en suport d’Anna Gabriel
Té un historial ple de dolços i xocolates reivindicatius
Lluís Riera és un pastisser olotí que sempre està atent a la realitat que l’envolta. Sense anar més lluny, va treure a l’aparador pingüins de xocolata sortits de l’obrador coincidint amb les últimes nevades. El compromís de Riera, però, és de més calat. Sol repetir que la pastisseria també és política. Per això, coincidint amb l’exili d’una part del govern a Bèlgica, va començar a fer galetes belgues, tot un emblema nacional a aquell país, a part de la xocolata. Són galetes cruixents de mantega, amb les quals, diu ell, també vol recordar els polítics catalans empresonats. Ara, amb l’exili d’Anna Gabriel a Suïssa, el pastisser olotí ha optat per un altre tipus de galeta reivindicativa típica d’aquell país. Es tracta de les roques suïsses, un dolç fet amb ametlla laminada recobert de xocolata.
Lluís Riera ja ha realitzat altres reivindicacions dolces. N’hi ha d’especialment comentades. Sense anar gaire lluny en el temps, aquest pastisser de la plaça Major d’Olot va fer campanya a favor del sí en el referèndum de l’1 d’octubre. En aquella ocasió, va fer dues urnes de xocolata negra i una butlleta blanca que hi contrastava amb un “sí” ben visible i les va posar a l’aparador.
Reculant una mica més, va emmotllar ous de xocolata de Pasqua, i en va fer una trencada pública i els va repartir a tothom qui en va voler. Va voler solidaritzar-se així amb el regidor de Vic Joan Coma, que estava amenaçat judicialment per haver afirmat que per fer una truita calia trencar els ous. També va trencar en una altra ocasió un mapa de l’Estat espanyol just a on hi havia els Països Catalans.