Salut

Una reconstrucció de mama permetrà tenir-hi sensibilitat

La nova tècnica pot ser efectiva en un 70% de les dones operades

En l’operació s’utilitza teixit propi de la pacient

Fins ara, les dones que tenien càncer de mama i se sotmetien a cirurgia recuperaven la morfologia del pit, però el resultat no era l’òptim ja que la pacient perdia la sensibilitat en aquesta part del cos. Gràcies als darrers avenços en la reconstrucció mamària ara s’obre un nou escenari: una nova tècnica reconnectarà diversos nervis –un procediment anomenat reinnervació– de teixit propi de la pacient, de manera que podrà recuperar gairebé tota la sensibilitat al pit. La novetat quirúrgica va ser presentada ahir en el Barcelona Breast Meeting, una trobada internacional que reuneix uns 300 especialistes de tot el món, entre ells els quaranta millors. El congrés se celebra durant tres dies a l’hospital de Sant Pau per discutir els nous avenços sobre cirurgia oncoplàstica, reparadora i estètica de mama.

El doctor Jaume Masià, membre del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica dels hospitals de Sant Pau i del Mar, va explicar que un 70% de les dones operades amb la tècnica de la reconstrucció mamària sensitiva podran aconseguir una sensació homogènia al pit al cap d’uns sis mesos, temps necessari perquè els nervis connectats creixin i s’integrin en aquesta part del cos. Masià va detallar que la tècnica consisteix a connectar els vasos sanguinis i els nervis sensitius del teixit de la dona, que generalment es treu de l’abdomen, amb els nervis intercostals anteriors –situats al pit– per restituir pràcticament tota la sensibilitat de la zona operada.

Segons la doctora nord-americana Aldona Spiegel, especialitzada en reconstrucció mamària des de fa 17 anys, la sensibilitat de la mama és diferent en cada dona, de manera que la feina del cirurgià és aconseguir recuperar-la el màxim possible, fins i tot les sensacions erògenes. De moment, però, la intervenció no permet la recuperació de l’arèola i el mugró mamaris, tot i que Masià no va descartar que en un futur es pugui superar aquest inconvenient.

Els especialistes assistents al congrés podran veure avui en directe des de les sales d’operacions de l’hospital de Sant Pau la primera intervenció que es fa a l’Estat amb aquesta tècnica.

Unificar la formació

La trobada d’especialistes ha de servir també per debatre la formació en cirurgia mamària. I és que les operacions d’aquest tipus de càncer al segle XX consistien en un nombre molt limitat de tècniques, però en els darrers anys s’han multiplicat i n’ha augmentat la complexitat, de manera que la formació actual podria haver quedat obsoleta. Per tant, l’objectiu és garantir que tots els especialistes tinguin els coneixements i habilitats necessaris per abordar la patologia amb els màxims estàndards de qualitat. Masià va defensar la necessitat d’unificar els sistemes de formació de tot arreu “perquè totes les pacients, independentment de la regió sanitària a la qual pertanyen, tinguin la possibilitat d’accedir al millor tractament”, assolint així una equitat sanitària.

LA XIFRA

6
mesos
és el temps que trigaran les dones que se sotmetin a la nova operació a recuperar la sensibilitat al pit


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona
crònica

Una marabunta davant el caos

SALUT

Els gossos de pacients, permesos al sociosanitari de MútuaTerrassa

TERRASSA
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona