Societat

Vida social

El carrer dels moderns

L’obertura de vermuteries, espais de decoració i d’interiorisme i galeries d’art ha reviscolat el carrer Nou del Teatre, conegut com ‘el carrer dels torrats’

Volen constituir-se en associació per fer activitats conjuntes com ara concerts acústics a l’aire lliure

En ple Barri Vell però arrecerat dels turistes, atrau un públic local

La plaça Bell-lloci els carrers adjacents s’han dinamitzat; així s’hi obrirà un altre local de restauració

Els Sopa de Cabra li van dedicar una cançó, El carrer dels torrats; símbol d’un món “irrepetible en què van arribar a conviure punkies, hippies, estudiants, músics, pintors, funcionaris, esquàters, picapedrers, independentistes, escombriaires, objectors, actors, periodistes, paletes i joves enamorats”. Ho escrivia Eva Vàzquez en la crònica de l’última nit a Los Padules, fonda “on els Sopa de Cabra anaven a fer uns seitons i unes braves abans de pujar cap al Freaks o el Salsitxa”. Dos anys després, l’establiment, que ocupa una posició privilegiada al carrer, façana per façana amb La Penyora, continua tancat.

No es tracta de recuperar l’essència underground de la Girona de fa trenta anys, però l’obertura de dos locals de restauració, afegida a l’oferta d’espais d’interiorisme i disseny de Lara Pujol, la galeria d’art de Richard Vanderaa, l’estudi del fotògraf Jordi S. Carreras i el taller de vitralls d’Anna Santolaria – Can Pinyonaire , al carrer Auriga 5, que transcorre en paral·lel– han transformat un carrer, històricament ombrívol, amb una revitalització artística i d’oferta gastronòmica que atrau sobretot un públic local.

“S’està creant un ambient cultural molt interessant que fa pensar en un petit Born gironí”, assenyala Toti Pigem, propietari d’Els Jardins de la Mercè, i que ara ha reobert l’antic El Cercle del carrer Ciutadans –referència durant dinou anys de la nit gironina amb concerts en acústic i jams de poesia– al local que havia estat el bar restaurant El Teatret amb un format diferent. El Cercle és ara una vermuteria amb una oferta de tapes casolanes amb producte de proximitat. Pigem emfasitza que, després de remodelar El Pou Rodó, faltava canviar la imatge d’aquesta part del Barri Vell que queda fora de l’itinerari turístic habitual. “És un reducte, el que em fa pensar que esdevindrà un espai del Barri Vell per als gironins.” Obert el 17 de gener, Pigem es mostra molt satisfet d’aquests dos mesos de funcionament d’El Cercle, que disposa de terrassa situada a la plaça Bell-lloc, un dels emplaçaments, amb edificis de façanes estucades del segle XIX, que més ha notat el reviscolament del carrer. En aquest sentit, impulsa crear una associació entre els comerciants i establiments per fer activitats conjuntes, com ara pels aparadors de Temps de Flors, i fins i tot una programació cultural conjunta, com ara concerts acústics, els divendres a partir de les set del vespre, i potenciar una hora del vermut els diumenges a partir del migdia.

Oberta el 3 de març, La Malabarista , i situada a la plaça Bell-lloc, al costat del Destí Vi , “és una aposta arriscada de vermuteria en una ciutat d’ordre com és Girona”, escrivia a Twitter el polític gironí Lluc Salellas , un dels quatre socis del projecte, juntament amb Albert Juanola, Dani Isern i Ignasi Ferrer. L’objectiu era obrir un local no convencional –la decoració, la imatge gràfica i la selecció musical en són alguns exemples. Des de la barra, el seu responsable, Xavier Paset, reconeix que sí que hi ha més moviment a la plaça i al carrer “i més llum, també de les persones”. Explica que el perfil de clientela és molt heterogeni, no és tancat a un determinat grup. “S’hi veu més activitat, més moviment i visualitzem aquesta plaça d’aquí a dos mesos, fent-hi activitats”, assenyala Marc Colomer, responsable de barra d’El Cercle. Amb un bon veïnatge, també amb els establiments de restauració, Colomer destaca que “és una competència sana; ens retroalimenta a tots”. Al carrer Auriga, a prop del restaurant Cúrcuma s’obrirà, properament, un nou local de vins i tapes.

La llum de la botiga de decoració Tocat pel Vent crida l’atenció al carrer quan fosqueja. Oberta des del desembre del 2015, han notat la dinamització. “No hi havia un passeig natural. Des de la plaça del Vi es té tendència a encaminar-se cap a la Rambla o Ciutadans, no fins aquí”. Analia Tarrés destacava també que, sense proposar-s’ho, s’hi han instal·lat professionals relacionats amb l’art. Instal·lats des del setembre del 2013, just quan tancava el restaurant El Teatret, Marc Serra, de l’agència immobiliària Barri Vell Girona, destaca, a més del moviment, “el perfil selecte” que freqüenta el carrer. Especialitzats en lloguer universitari, l’oficina, amb mobles de Tocat pel Vent i fotografies de Jordi S. Carreras, no és la clàssica agència immobiliària. En aquest sentit, hi ha voluntat “ de compartir sinergies entre els diferents artistes del carrer”.

2
anys.
El 31 de març del 2016 va tancar Los Padules per jubilació dels propietaris. Situat al final del carrer Nou del Teatre, davant La Penyora i fent xamfrà amb el carrer Auriga, va ser un nom mític de la nit gironina de fa trenta anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia