Educació

Educació

Atracció per la física

Prop de 2.000 estudiants de secundària converteixen el Tibidabo en un laboratori per fer experiments amb les atraccions

El parc i el grau d’enginyeria física de la UPC es proposen incentivar les vocacions científiques

La física no és, precisament, una de les assignatures de més bon passar de l’ESO i el batxillerat. “A classe es veu com una cosa molt abstracta i costa relacionar-la amb les coses quotidianes, sentir-la propera i veure’n les aplicacions”, confessa Joan Crusells, professor de física i química de l’institut Andreu Nin del Vendrell, un dels prop de 2.000 assistents al Fisidabo, la jornada que el parc d’atraccions del Tibidabo va dedicar ahir a l’experimentació dels alumnes d’ESO i batxillerat.

Crusells ho explica envoltat d’alguns dels seus alumnes, que, amb el quadern a la mà, no perden pistonada dels vaivens de la muntanya russa, al parc d’atraccions del Tibidabo. Hi anoten dades com ara la comparació entre l’energia potencial que s’hi crea, com aquesta es converteix en energia cinètica i què se’n fa, de l’energia que es perd per efecte del fregament.

Per un dia, el telèfon mòbil ha deixat de ser d’ús prioritari per al Whatsapp i l’Instagram, i s’ha convertit en la plataforma d’aplicacions com l’acceleròmetre per mesurar l’acceleració que s’experimenta a l’atracció Piratta (aquell vaixell que es balanceja de manera frenètica) o el moviment circular de les cadiretes que fan voltes. “El moviment circular i el pes aparent són conceptes que costen d’entendre”, explica Luis Carlos Pardo, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), coorganitzadora del Fisidabo, juntament amb el parc d’atraccions del Tibidabo.

La iniciativa, sorgida fa set anys a través d’estudiants d’enginyeria física, que volien adaptar a Catalunya el que ja es feia en altres llocs del món, es va anar consolidant, any rere any, fins a arribar a la convocatòria d’ahir, amb la participació de prop de 2.000 estudiants. “Volem que la muntanya sigui un lloc d’aprenentatge basat en les emocions, tal com recomana la neurociència”, explicava Artur Paz, comunicador científic i un dels impulsors del projecte.

Els estudiants tenen dinou propostes d’experiments, adaptades al seu nivell, que van fent amb el suport d’un centenar de voluntaris del grau d’enginyeria física de la UPC, a mesura que pugen, de manera lliure, a les atraccions del parc. “És una manera de combinar la diversió de les atraccions amb la física i d’entendre com funcionen les coses”, expliquen la Julieta, la Núria i la Mireia, alumnes de quart d’ESO de les Dominiques de l’Ensenyament, de Barcelona, aixoplugades de la pluja. Elles, que volen orientar la vida acadèmica a les ciències, són l’excepció a l’encara escàs interès que les noies mostren per les disciplines cientificotècniques, que iniciatives com la del Fisidabo volen ajudar a combatre, tal com remarcava el regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona i president del parc del Tibidabo. “Volem acostar la ciència al jovent de forma lúdica per fomentar aquestes vocacions”, hi afegia el rector de la UPC, Francesc Torres.

Durant el cap de setmana, al Tibidabo s’hi faran espectacles i tallers de ciència per arribar també als nens de primària, l’edat en què, segons els experts, els infants comencen a decidir cap a on encarrilen el futur acadèmic. Si tot és tan divertit com les activitats d’ahir al Tibidabo, tot i el mal temps, la ciència no sembla mala opció.

19
experiments
diferents tenien a l’abast els prop de 2.000 estudiants d’ESO i batxillerat que ahir van participar en la setena edició del Fisidabo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar