La normativa obliga a posar en un lloc visible a fora dels locals els motius pels quals no es deixa entrar
Les restriccions d'accés han de ser «objectives» i en cap cas «discriminatòries»
La normativa deixa clar que la reserva del dret d'admissió s'ha de fonamentar en «condicions objectives» i que sempre han de respectar allò que preveu el marc constitucional. Això suposa que en cap moment es pot donar «un tractament discriminatori a una persona per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social», com es diu a l'article 14 de la Constitució.
El text, a més, ressalta que el dret d'admissió «té per objecte primordial protegir els consumidors i usuaris de l'exercici del dret d'accés als establiments públics per evitar que pugui ser negat de manera arbitrària o improcedent». Tot i això, el titular del local també té uns drets que recull l'article 1 per «impedir l'accés a les persones que manifestin actituds violentes, que puguin produir perill o molèsties als altres espectadors o usuaris, o bé que dificultin el desenvolupament normal d'un espectacle o d'una activitat recreativa». En l'article 5 s'evidencia que el dret d'admissió s'ha d'exercir amb uns criteris que «no poden ser arbitraris ni improcedents basant-se en criteris discriminatoris que puguin produir indefensió a l'usuari».
És a l'article 7 on la normativa subscriu que «és obligatori fer públiques les condicions d'accés als establiments públics on es realitzen espectacles i activitats recreatives». El rètol s'ha de fixar a l'exterior del local i s'estableix que ha de tenir un format mínim de 20 centímetres d'alçada per 30 d'amplada i amb lletres de 36 punts i en majúscules.
L'article 9 estipula quines són les limitacions d'accés als establiments, marca l'aforament com un dels motius, i assenyala que també s'ha d'evitar l'entrada «a les persones que manifesten actituds violentes, i en especial les persones que es comportin de forma agressiva o provoquin aldarulls, les que portin armes... o portin robes o símbols que incitin a la violència, el racisme o la xenofòbia». L'article 11 recorda que si no es compleix el que es preveu en el decret, «els ciutadans tenen dret a formular la denúncia pertinent tant davant dels òrgans administratius locals o autonòmics, com de les forces i cossos de seguretat».
No als mitjons blancs
Des de la Fecasarm s'explica alguns dels rètols que la Generalitat els ha acceptat penjar com a criteris per impedir l'entrada a aquells clients que ho incomplissin. Joaquim Boadas explica com en algun cas els han acceptat que «no es pugui entrar amb mitjons blancs», per bé que en altres casos no se'ls ha acceptat. Altres rètols que el govern ha acceptat són que no es pot entrar «amb calçat previst per a la pràctica esportiva». Altres de més entenedors són la restricció d'entrar «amb granotes o roba industrial». També és comú que en alguns s'hi pugui llegir que no es podrà accedir al local «amb samarretes de tires masculines, pantalons curts o sandàlies». Altres dels cartells admesos per l'administració per restringir el dret d'admissió són els dirigits a gent que «vagi amb caputxes o gorres», ja que impedeixen veure el rostre d'aquestes persones.