Salut

Sanitat

Premien un enginy que prediu els atacs epilèptics

El prototip és obra de dos emprenedors blanencs i consta d'un auricular monitorat i d'una polsera

L'empresa MJN Neuroserveis, amb un projecte tecnològic per controlar i predir els atacs d'epilèpsia, ha estat la guanyadora de la setena edició de la Mostra d'Emprenedors de Girona, organitzat per l'Assessoria Codina i el seu servei d'estratègia digital, ElGiroscopi. Dos emprenedors de Blanes són els creadors d'un aparell que permet controlar i predir els atacs d'epilèpsia. L'economista Salva Gutiérrez i l'enginyer David Blánquez, socis i creadors de l'empresa, preveuen poder comercialitzar aquest enginy revolucionari el 2018.

Blánquez té una filla de dotze anys que té epilèpsia i sempre havia pensat com podia ajudar-la per evitar que, quan tingués un atac, ella prengués mal. El dispositiu consta d'un auricular i una polsera que monitora permanentment el pacient, i s'activa entre deu segons i un minut abans que aparegui la crisi epilèptica.

Senyal d'alerta

L'enginy consta d'un doble sistema de monitoratge. Per una banda, un auricular amb registre d'encefalograma, i, per l'altra, una polsera que mesura la taxa cardíaca i l'estrès. La informació que en sorgeix s'envia via bluetooth a una aplicació mòbil que llegeix contínuament les dades i llança un senyal d'alerta quan l'aparició d'una crisi és imminent. “Pot llançar un avís sonor al pacient, avisar els familiars o cuidadors sobre el lloc on es troba o fer una trucada d'emergència”, va explicar ahir Gutiérrez. Això permet, per exemple, que abans no aparegui la crisi, la persona afectada pugui prendre precaucions. “Per exemple, asseure's a terra per evitar caure, ferir-se i patir lesions; amb l'aparell, evitem aquests riscos”, va afegir l'economista. A més, el registre periòdic de les constants dels pacients també és útil per als metges que els tracten. D'aquesta manera –indiquen els dos emprenedors– tenen informació acurada sobre les crisis que pateixen. “La intenció és fer les proves clíniques i els assajos durant l'any vinent i, després, buscar finançament per poder-lo treure a mercat”, va explicar Gutiérrez.

Tres projectes més, finalistes

En aquesta edició s'han presentat trenta projectes a la mostra, i el jurat en va escollir tres més com a finalistes. El primer és el de l'editorial artesanal Los Cuscusianos, que proposa un nou concepte de contes i jocs. El segon és el de la revista setmanal digital La Tornada, centrada exclusivament en la música catalana i que va néixer a final de l'any passat. El tercer és el de l'empresa Activpac, que s'orienta per a fomentar l'activitat de les persones i comercialitza paquets adaptables amb materials educatius pensats per treballar habilitats motrius i de memòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona