Salut

sanitat

inversions

El nou Trueta serà la inversió “més important” de Salut

El conseller Antoni Comín afirma que de les inversions promeses, la de l'hospital de referència de Girona serà la més gran que farà el Departament de Salut a mitjà termini

El conseller visita les obres de reforma de la UCI pediàtrica

El conseller de Salut, Antoni Comín, va afirmar ahir a Girona que el nou hospital Josep Trueta és “la inversió més important” que preveu el Departament de Salut i que aquesta es farà “a mitjà termini”. Comín va ratificar l'aposta del seu departament per un futur edifici dins els terminis previstos, cosa que implica no abans de quatre anys. El conseller de Salut va fer aquestes declaracions a la porta de l'hospital de Girona, just abans de fer una visita a les obres de reforma de la unitat de cures intensives (UCI) pediàtrica que ha estat llargament reivindicada pels professionals sanitaris, tal com va quedar demostrat en la primera visita que el conseller de Salut va fer a aquest hospital, a principis del juliol passat.

El conseller va dissipar qualsevol dubte sobre el futur del nou Trueta en referència a altres inversions que el departament té previst al territori: “Totes les altres inversions a la resta del país ja estaven previstes, no hi ha cap compromís que modifiqui el que tenim amb el Trueta”, va dir, sense fer referència al debat sobre la seva ubicació. “Hem fet una mirada de conjunt de país, hem pres les decisions d'inversió que havíem de prendre i, un cop les hem tingut totes en bloc ben planificades, les hem anat explicant. Per tant, cap anunci modifica un anunci previ”, va dir. El conseller va insistir que mentre no es faci aquest nou centre, el departament continuarà fent les inversions necessàries –que sumen al voltant de vint milions– a l'actual edifici i que un exemple clar és el de la UCI pediàtrica, els treballs de millora de la qual van començar el mes de setembre passat.

La UCI pediàtrica

Antoni Comín va visitar el servei de neonatologia i la UCI pediàtrica i que serviran per incrementar la superfície a l'àrea assistencial de l'àrea de neonatologia, millor el confort tant de familiars com de professionals, guanyar privacitat entre familiars i dotar el servei d'una àrea d'aïllament. La UCI pediàtrica, per la seva banda, creixerà en espai, passant de 3 llits de crítics a 4, a més d'un box d'aïllament. Segons Salut, en aquest servei també es farà una important aposta tecnològica. Aquest estiu, tècnics de CatSalut i professionals de Trueta van començar a treballar en la redacció del pla funcional de la futura UCI de pediatria i de neonatologia, que constituirà una segona fase del projecte i en la qual està previst invertir-hi entre dos i tres milions.

Segons el calendari

El conseller també va avançar que les urgències segueixen el calendari previst. En els mesos vinents començaran les obres d'ampliació del servei d'urgències, amb un pressupost de gairebé tres milions d'euros. També s'ha aprovat el pla funcional per a l'ampliació del bloc quirúrgic del centre i de l'hospital de dia oncològic, amb una inversió d'uns 12 milions d'euros més. Antoni Comín va visitar les obres de reforma acompanyat, entre d'altres, del delegat del govern català a Girona, Eudald Casadesús, i de la portaveu del grup municipal d'ERC-MES a Girona, Maria Mercè Roca, i del regidor Pere Albertí. “Volem agrair l'actitud del conseller i la seva disposició per trobar-se amb els treballadors i preocupar-se pel Trueta”, va declarar Roca, que, a més de valorar la reforma de la UCI pediàtrica, va insistir que ara cal obrir i resoldre “un debat polític, professional i ciutadà sobre la ubicació del nou Trueta”.

LES FRASES

El nou Trueta serà la inversió més gran que farà el Departament de Salut a mitjà termini
Les obres d'urgències van seguint el ritme que s'havia previst
Antoni Comín
conseller de salut

Un model de salut mental a seguir

Després de visitar el Trueta, el conseller va ser també al Centre de Salut Mental del Gironès, on es va reunir amb els professionals. Comín ha explicat que des del departament es vol impulsar un nou model comunitari de salut mental i que, en aquest sentit, Girona és el model de referència a seguir. “Girona ha estat identificat per la comunitat europea com un dels models assistencials de referència en salut mental. És cap a on vol anar Catalunya, cap a on vol anar Europa en salut mental”, va dir. El conseller va destacar que els indicadors assistencials del model de salut mental que gestiona l'Institut d'Assistència Sanitària “són extraordinaris”. Segons Salut, la Regió Sanitària de Girona té el percentatge de reingressos i el percentatge d'hospitalitzacions més baix d'Europa, com també el més alt percentatge de continuïtat assistencial de persones amb trastorns mentals. Per Comín, “a Girona es disposa dels indicadors que confirmen que aquest és un bon model i Europa els ha identificat i l'ha beneït”.

El conseller fa la primera visita al parc sanitari Martí i Julià de Salt

U.C

El conseller Antoni Comín culminava ahir la seva estada de pràcticament tot el dia a Girona amb la que ha estat la seva primera visita com a conseller al parc sanitari Martí i Julià, a Salt on, a banda de fer un recorregut per les instal·lacions, tenia previst reunir-se amb professionals de l'hospital Santa Caterina. En aquest sentit, representants de diferents sindicats, com ara USOC o CATAC, van desplegar a l'entrada del parc una pancarta reclamant més transparència i en contra de les retallades. “Se'ns acaba la paciència; on és la transparència”, deia l'escrit. Els sindicats van fer aquesta acció abans de la reunió sol·licitada per la conselleria per mantenir un intercanvi d'impressions en relació amb el sistema sanitari en general i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) en particular. La manca de transparència en la gestió, el rebuig a les externalitzacions, la sobrecàrrega del treball per la manca de personal són crítiques comunes que van adreçant aquests sindicats a la conselleria des de fa temps. I que no només afecten l'hospital de Salt sinó que són problemàtiques que es denuncien arreu del país.

A nivell més concret, per exemple, ahir les crítiques apuntaven a l'anunci de la supressió dels ajuts a estudis. Així, per exemple, CATAC considera que “la gestió del 'IAS ha estat nefasta, invertint els pocs recursos existents en projectes megalòmans, com és el cas del projecte CIMS o el sistema Gacela. El malbaratament ha provocat un forat en la gestió que hem pagat els treballadors? Com s'entén, si no, que quan falten dos dies per la sol·licitud dels ajuts per a estudis i de fills amb discapacitat ens anunciïn que aquests no es paguen?” També des de l'USOC insistien en la manca de personal, sobretot en el període d'estiu. I un cop més, les crítiques per les retallades “que es fan sempre sobre els treballadors”.

Els sindicats tenien previst transmetre les seves inquietuds al conseller durant la reunió que va tenir lloc ahir a la tarda en el mateix parc sanitari Martí i Julià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa