Salut

catalunya

finançament

Puigdemont reclama un millor finançament sanitari

El president del govern català diu a la ministra Dolors Montserrat que el sistema de salut pateix un “infrafinançament crònic”

Els metges demanen menys tacticisme polític i més inversions

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar ahir la presència de la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, al 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya, que es va celebrar a Girona, per reclamar-li una millora del finançament sanitari. “Patim un infrafinançament crònic del sistema sanitari que fa molt anys que demanem que s'acabi. I no només no s'ha acabat sinó que s'ha agreujat”, va manifestar Puigdemont en l'acte d'inauguració del congrés, que va reunir a Girona un miler de professionals de les quatre demarcacions catalanes. El president Puigdemont va assegurar que “si el sistema sanitari s'ha aguantat ha estat gràcies al compromís ètic dels professionals mèdics, que han avantposat la professió i l'atenció a les persones a les seves condicions laborals”. I va afegir que el govern català estarà sempre al costat de les reivindicacions del col·lectiu mèdic.

Ahir va ser el primer acte públic a Catalunya de la ministra Montserrat des del seu nomenament. La titular del Ministeri de Sanitat va reconèixer que a causa de la crisi s'havien hagut de prendre “mesures doloroses” i que el col·lectiu mèdic havia patit molt els ajustaments i que, malgrat tot, els facultatius havien estat una peça clau a l'hora de garantir l'assistència sanitària. “Estem en deute amb vosaltres”, va dir la ministra Montserrat, que va expressar la seva voluntat d'escoltar els metges i buscar solucions de forma conjunta.

El capítol de les reivindicacions no es va tancar amb les declaracions de Puigdemont, ja que el president del comitè organitzador del congrés i president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va fer una crida a les administracions públiques i als partits polítics perquè deixin d'utilitzar el sistema de salut de forma “tacticista” i posin els mitjans necessaris per tirar endavant els nous compromisos que el col·lectiu ha adquirit amb la societat i que han quedat recollits en el document que porta per nom “Declaració de Girona”. “Ens agradaria fer la feina ben feta i volem que en l'agenda dels polítics hi aparegui no tant la recuperació salarial dels metges, que també, sinó la recuperació de les inversions”, va exposar el doctor Padrós. En aquesta mateixa línia, el president del comitè organitzador del congrés va defensar la necessitat d'aconseguir un consens social i polític per mantenir la qualitat i l'equitat dels serveis sanitaris i per garantir que el sistema de salut continuï sent un element fonamental de justícia i de cohesió social. “Cal que el sistema sigui viable i sostenible”, va remarcar.

Recollint algunes de les demandes del col·lectiu, expressades ahir pel doctor Padrós, el conseller de Salut, Antoni Comín, que va assistir a l'acte de cloenda del congrés, va assegurar que el primer punt de l'agenda política és “l'estabilitat laboral dels professionals”, ja que, segons va raonar, “ens hi juguem la qualitat del servei assistencial”. I també va destacar com a prioritària la reactivació del Consell de la Professió Mèdica, que ha de permetre als metges tenir un major protagonisme en la presa de decisions, una qüestió, aquesta, llargament reivindicada pels metges. “El Consell de la Professió Mèdica ha d'estar viu”, va dir Comín.

En la mateixa línia de les autoritats que l'havien precedit, el conseller de Salut va reconèixer la tasca desenvolupada pels facultatius en els darrers cinc anys moguts per la vocació i “a pesar que la recompensa no era la que es mereixien”, i va apostar pel treball conjunt amb tots els grups de professionals sanitaris per fer front als reptes assistencials del futur. Amb tot, Comín va afirmar que si hi hagués un estudi Pisa de salut, Catalunya estaria en les primeres posicions.

El sistema sanitari té un infrafinançament crònic que s'ha agreujat en els darrers anys
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Sé que els metges heu patit molt els ajustaments econòmics. Estem en deute amb vosaltres
Dolors Montserrat
MINISTRA DE SANITAT
Reclamem que es deixi d'usar el sistema de salut de forma tacticista. Cal consens polític i social
Jaume Padrós
president del comitè del congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES