Salut

Querella d'empleats de les ambulàncies contra TSC

Una setantena de treballadors del transport sanitari de les comarques gironines i l'Alt Maresme acusen l'empresa adjudicatària d'haver-los coaccionat perquè s'abaixessin la categoria professional

Una setantena de treballadors del servei de les ambulàncies de les comarques gironines i Alt Maresme van presentar ahir als jutjats de Girona, a través del gabinet Abelenda Advocats, una querella col·lectiva contra Transport Sanitari de Catalunya (TSC) per un presumpte delicte contra el dret dels treballadors i un presumpte delicte de coaccions. Inicialment, el nombre de treballadors que volien querellar-se contra TSC era d'una vintena, però al final han estat una setantena els que han optat per aquesta mesura, la major part dels quals, cinquanta-cinc, són de les comarques gironines i quinze, de l'Alt Maresme. A través d'aquesta querella, el gabinet d'advocats ha denunciat les presumptes coaccions que TSC hauria exercit per tal que els denunciants –que treballen en el transport sanitari urgent– acceptessin una baixada de categoria professional amb el corresponent decrement de salari i de la cotització a la Seguretat Social. Segons Lluís Abelenda, l'advocat dels treballadors que s'han querellat contra TSC, l'empresa plantejava l'opció de la baixada de categoria primer com a voluntària, però en cas de ser rebutjada aleshores pressionava els treballadors amb un canvi de destinació a cent quilòmetres de distància del seu domicili amb SMS, correus, trucades i la publicació de llistes de possibles candidats a ser sotmesos a canvis laborals. “L'empresa va començar el juny de l'any passat un procediment de modificació substancial de les condicions de treball, de mobilitat funcional i geogràfica amb el pretext que sobraven conductors al sector urgent. Aquest procés és legal, però el que és incorrecte és que, havent-hi un procediment de negociació col·lectiu obert, l'empresa arribés a acords individuals amb els empleats. Això vulnera el dret fonamental de la llibertat sindical, que recull l'article 17 de la Constitució”, exposa Abelenda.

L'advocat sosté que el que va motivar l'empresa a intimidar els treballadors perquè s'abaixessin la categoria professional no és la necessitat de reorganitzar el personal per dotar de més efectius el servei no urgent o programat, sinó un objectiu empresarial de reduir costos i incrementar beneficis. I en aquest sentit assegura que els treballadors que s'han avingut a abaixar-se la categoria professional (més de 150) i han passat de ser “conductors” a “camillers” continuen ocupant el mateix lloc de treball (fan de conductors). “Fan la mateixa feina però cobrant menys; per tant, no sobren conductors al servei del transport urgent”, va exposar ahir Abelenda, que considera que “no pot ser que una empresa de capital risc com TSC s'ocupi d'un servei públic com el transport sanitari, ja que la seva única finalitat és guanyar diners”.

El 27 de desembre, Abelenda Advocats va presentar als jutjats un escrit per demanar que es prenguin mesures cautelars, amb la corresponent suspensió de les baixades de categoria i de les modificacions substancial, funcional i geogràfica dels treballadors. La vista pública sobre les mesures cautelars se celebrarà avui al matí al Palau de Justícia de Girona.

LA XIFRA

55
treballadors
que s'han sumat a la querella contra TSC són de les comarques gironines. Quinze, de l'Alt Maresme.

LA DATA

27.12.16
Presentació
d'un escrit als jutjats per tal que es prenguin mesures cautelars i se suspenguin els canvis laborals.

LA FRASE

No pot ser que una empresa de capital risc com TSC s'ocupi d'un servei públic com el transport sanitari
Lluís Abelenda
advocat dels treballadors denunciants


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia