Salut

hospitals

El Trueta ha tractat 117 hemorràgies agudes

L'horari del servei es va ampliar fa un any, però alguns casos s'atenen a Barcelona

  • Personal del servei de radiologia intervencionista atenent un pacient HOSPITAL TRUETA.
  • VÍDEO: La doctora Arantxa Gelabert, responsable del servei de radiologia intervencionista de l'IDI, parla sobre la especialitat. Editat per l'Hospital Josep Trueta.

L'hospital Josep Trueta de Girona ha atès 112 pacients en el primer any de l'ampliació horària del servei de radiologia vascular intervencionista, on es tracten hemorràgies agudes d'origen divers. En aquest primer any de la nova guàrdia (es va posar en funcionament el gener del 2016), s'han fet 117 procediments urgents en 112 pacients, el 60% dels quals eren homes, amb una mitjana d'edat de 63 anys.

Abans de la nova guàrdia, aquest procediment només es feia a Girona els dies laborables en horari de matins. Fora d'aquesta franja horària, els pacients que tenien hemorràgies eren traslladats a centres hospitalaris de Barcelona. El nou contingent de guàrdia, que es va implantar el 2016, ha ampliat la cobertura fins a les vuit del vespre i també als matins i a les tardes dels festius i els caps de setmana. El 77% de les urgències ateses s'ha produït de dilluns a divendres, i 29 pacients han hagut de ser derivats a Barcelona en horari nocturn per rebre assistència. Malgrat tot, fonts del centre han destacat que la posada en funcionament d'aquesta nova guàrdia ha significat una millora de la qualitat assistencial per a la població de Girona i potencia el paper de referència del Trueta en la regió sanitària de Girona.

El 56% dels casos que s'han tractat són: embolitzacions d'hemorràgies agudes produïdes per accidents; hemorràgies postquirúrgiques i hemorràgies espontànies i les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries (conegudes com a hemoptisis). Les tècniques radiològiques actuals permeten l'estudi de l'arbre vascular amb una gran precisió i el tractament de lesions des de l'interior dels vasos.

La radiologia intervencionista és un procediment terapèutic que duen a terme professionals de medicina especialistes en radiologia vascular intervencionista, una especialitat basada en la realització de procediments mínimament invasius guiats per imatges i que al Trueta gestiona l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia