Salut

Salut

Primer pas per ampliar el Trueta amb dos pisos

Surt a licitació la redacció del projecte per crear més sales d'operacions i guanyar espai per a l'hospital de dia oncològic

Es volen reduir les llistes d'espera i derivar pacients a centres privats

El govern de la Generalitat ha tret a concurs públic la redacció del projecte d'ampliació del bloc quirúrgic de l'hospital Josep Trueta de Girona i de l'hospital de dia oncològic per un import de 519.413,40 euros. La inversió prevista per a l'execució d'aquestes obres, que de fet representaran una nova ampliació de les instal·lacions de l'hospital amb la creació de dos pisos, és de 12 milions d'euros. L'ampliació de l'edifici es farà elevant-lo dos pisos més per sobre de l'actual edifici de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), de manera que al primer pis hi haurà l'hospital de dia oncològic i al segon l'ampliació de les sales d'operacions, que quedaran connectades a l'àrea quirúrgica que hi ha a la segona planta. Aquest projecte, que torna a situar la construcció d'un nou Trueta en un futur llunyà, preveu que l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona augmenti el nombre de sales d'operacions i passi de les onze actuals a un total de setze. El Departament de Salut considera que aquesta obra és molt necessària per poder incrementar la capacitat de resposta del bloc quirúrgic actual, amb l'objectiu de cobrir tant les necessitats cada vegada més grans d'activitat quirúrgica oncològica i d'alta tecnologia, com de complir els temps de resposta garantits pel Servei Català de la Salut per a la cirurgia no oncològica i, en conseqüència, reduir les llistes d'espera per operar-se. A més, es vol que el Trueta recuperi de forma progressiva l'activitat quirúrgica que actualment es du a terme en altres centres, com ara el Santa Caterina de Salt i la clínica Girona i la clínica Salus Infirmorum de Banyoles. Des de fa anys, pacients del Trueta que necessiten una intervenció quirúrgica són derivats a les dues clíniques privades per mitjà de la contractació anual d'activitat a aquests centres per part del Servei Català de la Salut (Catsalut).

Actualment, l'àrea quirúrgica del Trueta ocupa la segona planta de l'edifici principal i consta de vuit sales d'operacions per a cirurgia programada, dues per a cirurgia d'urgències i una per a la cirurgia major ambulatòria (CMA). També disposa de l'àrea de reanimació postquirúrgica (amb 9 punts d'atenció), la unitat de recepció i recuperació preanestèsica i postanestèsica (amb 9 punts d'atenció) i la unitat de cirurgia major ambulatòria (amb sis lliteres i butaques). Quan acabin els treballs –de moment es desconeix la data d'inici–, el Trueta disposarà de 16 sales d'operacions, d'entre 21 i 26 punts de reanimació, d'entre 21 i 26 espais a la unitat de recepció i recuperació preanestèsica i postanestèsica, i de deu places de CMA. El nou bloc quirúrgic serà un equipament modern i amb la tecnologia necessària per fer cirurgia laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles. L'any passat el Trueta va fer 10.715 intervencions quirúrgiques, de les quals 9.858 (un 89%) van ser de cirurgia major. D'aquestes, 4.356 van ser intervencions programades amb ingrés, 2.993 urgents i 2.509 programades ambulatòries de CMA. En els últims anys, l'hospital ha registrat un increment progressiu de l'activitat quirúrgica oncològica. El 2016 es va fer un total de 1.788 intervencions oncològiques de mitjana i alta complexitat. El projecte també preveu que l'hospital de dia de l'ICO guanyi punts assistencials. Així, es podrà passar d'atendre 25 pacients a atendre'n alhora 45. L'any passat a l'hospital de dia de l'ICO es van fer 16.665 sessions de quimioteràpia.

LES XIFRES

5
sales
d'operacions es construiran, i s'afegiran a les onze que hi ha actuament, de manera que n'hi haurà setze.
10.715
operacions
es van fer el 2016 a l'hospital de Girona. D'aquestes, 4.365 van ser intervencions programades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia