Salut

salut

brot de meningitis

Un alumne del Carles Rahola té malaltia meningocòccica

El nen, que fa 1r d'ESO, està ingressat a la UCI pediàtrica de l'hospital Josep Trueta i evoluciona favorablement

És un cas aïllat però els companys de classe hauran de fer tractament antibiòtic

Un alumne de 1r d'ESO de l'institut Carles Rahola de Girona està ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) pediàtrica de l'hospital Josep Trueta a causa d'una malaltia meningocòccica. El nen, de 12 anys i veí de la ciutat de Girona, evoluciona favorablement a aquesta malaltia infecciosa i és previst que en les properes hores passi a planta. Fonts del Departament de Salut van indicar ahir que es tracta d'un cas aïllat –que va ser notificat ahir mateix–, arran del qual s'ha posat en marxa el protocol previst per aquests casos i que consisteix en informar a l'institut i als pares dels alumnes de l'entorn més proper del nen afectat. El centre va convocar ahir al migdia als pares dels companys de classe del nen afectat de 1r d'ESO de l'institut on tècnics de Salut van informar-los de la situació així com del tractament antibiòtic que han de seguir els seus fills en les properes quaranta vuit hores. És la mateixa quimioprofilaxi que hauran de fer els membres de la família del nen afectat.

La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Pot produir una infecció generalitzada (sèpsia meningocòccica) o bé afectar només el sistema nerviós (meningitis). El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals. Es produeixen casos durant tot l'any, però de forma més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera. Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com a brot (dos o més casos relacionats), sobretot en familiars convivents i escoles. L'any 2015, a la regió sanitària de Girona notificar 18 casos de malaltia meningocòccica. La incidència va ser d'1,9 casos d'aquesta malaltia infecciosa greu per cada 100.000 habitants.

Les mesures per a la prevenció d'aquesta malaltia es basen en la quimioprofilaxi i en la vacunació. El meningococ pot trobar-se a la gola d'algunes persones sense produir-los cap mena de símptoma, perquè desenvolupen una protecció natural al cap d'uns dies, però el poden transmetre a una persona sana i fer-la emmalaltir. En cas que la malaltia la produeixi el meningococ del grup B, l'única mesura preventiva, i la més freqüent, és la quimioprofilaxi, que pretén eliminar el microorganisme de la faringe. Així s'evita que circuli durant uns dies entre les persones que han pres la medicació. L'antibiòtic utilitzat és la rifampicina.

LES XIFRES

12
anys
té l'alumne afectat per la malaltia infecciosa provocada pel meningococ. Evoluciona favorablement.
25
companys
de classe de 1r d'ESO hauran de seguir el tractament antibiòtic de 48 hores.
18
casos
de malaltia meningocòccica es van notificar l'any 2015 a la regió sanitària de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia