Salut

S'estén el risc de malalties respiratòries per la feina

Un estudi amb la participació del Vall d'Hebron alerta del perill de treballar fabricant pantalles de cristall líquid i en l'extracció de gas

Les malalties laborals pulmonars estan infradiagnosticades

Treballar fabricant pantalles de cristall líquid o extraient gas o petroli amb la tècnica de la fractura hidràulica incrementa el risc de desenvolupar càncer de pulmó o malalties respiratòries, segons un estudi publicat a la revista The Lancet en el qual ha participat l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Segons l'estudi, les malalties respiratòries que causa treballar en les mines o manipulant amiant s'han estès a treballadors del sector de les noves tecnologies i d'altres àmbits. Així, per exemple, la tècnica de la fractura hidràulica per extreure gas i petroli del subsòl pot provocar problemes respiratoris als operaris com ara asma, malaltia pulmonar obstructiva crònica i càncer de pulmó, ja que la injecció de materials a pressió a les explotacions de sílice els pot exposar a elements orgànics i altres productes. També pot resultar nociva la fabricació de pantalles de cristall líquid, en el procés de la qual s'utilitza òxid d'indi, un producte que l'any 2003 es va associar per primera vegada a una pneumonitis intersticial al Japó. La decoloració del teixit per fabricar texans també és un exemple d'exposició a agents químics. Per fer-ho, s'utilitza un raig de sorra que provoca partícules volàtils que poden acabar als pulmons del personal que manipula el material i provocar silicosi severa i deteriorament. Tot i que ja està prohibit a molts països, la Xina, Bangla Desh i el Pakistan encara ho utilitzen.

L'estudi revela que els problemes es detecten, especialment, en països que estan vivint un creixement econòmic ràpid i on no s'han aplicat mesures de control per evitar aquestes formes d'exposició. Una de les més habituals és l'asbest, present en materials de la construcció ara prohibits a la Unió Europea però que encara s'utilitza en molts països.  Una altra és el sílice, present en els materials de construcció que s'utilitzen en substitució del marbre en cuines i lavabos. 

L'Organització Mundial del Treball estima que cada any moren per accident laboral o malaltia 2 milions de treballadors. Una tercera part tenen càncer de pulmó o malaltia pulmonar intersticial, causes que es calcula que maten 500.000 persones cada any. A Catalunya i a l'Estat espanyol no hi ha dades contrastades perquè no són malalties de declaració obligatòria, però s'estimen en 300 els casos de patologia respiratòria ocupacional que es poden declarar en un any, la meitat, d'asma. Xavier Muñoz, investigador del Vall d'Hebron Institut de Recerca, assegura que aquestes malalties estan infradiagnosticades perquè, molts cops, les conseqüències i els símptomes de la malaltia, es donen anys després de cessar l'activitat laboral i en algunes ocasions, no se n'estableix cap relació de causa-efecte.

LES XIFRES

300
casos
de patologies respiratòries per culpa de la feina es calcula que hi ha anualment a Catalunya, la meitat, asma.
2
milions
de persones moren a l'any a tot el món com a conseqüència d'accidents o malalties laborals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona