Salut

Manel Esteller explica l'epigenètica per a tothom

L'oncòleg explora noves vies de divulgació científica amb ‘No sóc el meu ADN'

Guia sobre la nova disciplina

El doctor Manel Esteller, referent mundial en la lluita contra el càncer pels seus treballs en el camp de l'epigenètica, ha deixat de banda (temporalment, això sí) la investigació al laboratori per centrar-se en la literatura científica. Amplia, doncs, el vessant divulgador amb la publicació de No sóc el meu ADN, un llibre editat per RBA amb el qual pretén explicar a tothom la disciplina que l'ha convertit en un dels científics catalans més citats i reconeguts.

“Tot i que el dia a dia el passem amb la ciència més avançada, sempre tenim la necessitat d'arribar a la gent, perquè si el que fem no es pot entendre difícilment serà valorat”, comenta Esteller. D'aquí que el director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge hagi adoptat un to amè i didàctic. No vol deixar cap lector enrere: “La idea era que tothom pogués entendre com el material biogenètic ens dona forma i, a la vegada, també com es pot alterar.”

L'herència genètica té la seva importància, però al final només representa el 10% de les malalties. L'entorn, els hàbits, l'alimentació i l'atzar també les determinen”, afirma.

Manel Esteller recorre a una dotzena d'històries –“petits contes amb certa gràcia”– per explicar conceptes com la discordança fenotípica, la memòria genètica i la clonació, però també punts més bàsics com els efectes de l'alcohol o el tabac a l'ADN. “Combinar la divulgació biomèdica amb anècdotes és una tendència clara a la literatura científica als Estats Units que volia importar cap aquí”, explica. “La idea és que el lector gaudeixi i li generi un interès per anar més enllà”, hi afegeix.

Manel Esteller, Josep Baselga i Joan Massagué van rebre fa poc el premi internacional Catalunya pels avenços en la recerca sobre el càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva