Salut

hospitals

cirurgia

El Vall d'Hebron aposta per les intervencions no invasives

El centre vol aplicar les tècniques més avançades en un 70% de les operacions, especialment amb els pacients infantils

Ja duen a terme laparoscòpies a nadons amb pes extremadament baix

L'hospital Vall d'Hebron es vol centrar a generalitzar l'ús de les tècniques mínimament invasives a les sales d'operacions, especialment quan els pacients són infants, per convertir-se en un centre de referència en aquest camp. Operar un nadó de menys 1,5 kg de pes o un fetus de 24 setmanes amb espina bífida ja fa un temps que és possible al centre barceloní, que ara vol estendre aquestes tècniques en la majoria de les operacions que fa al cap de l'any, unes 2.000.

Des de la incorporació com a cap del servei de cirurgia pediàtrica del doctor Manuel López, l'hospital està donant un nou impuls la laparoscòpia i s'ha fixat com a objectiu aconseguir fer amb aquesta tècnica i d'altres similars, un 70% de les intervencions.

Els membres de l'equip de López al Vall d'Hebron han intervingut amb laparoscòpia en les últimes setmanes un nadó nounat amb 1,5 quilos de pes que patia atrèsia d'esòfag, una lesió congènita que afecta aquest òrgan i que pot derivar en lesions pulmonars, i un altre petit que pesava només 1,6 quilos al qual es va sotmetre a una reparació d'una hèrnia diafragmàtica, amb incisions d'amb prou feines dos o tres mil·límetres.

La reducció de les incisions per introduir els aparells permet rebaixar el temps de recuperació postoperatòria dels pacients i les complicacions derivades de la cirurgia.

El Vall d'Hebron és pioner en les tècniques de fetoscòpia, que permeten operar l'infant al ventre matern. El doctor López remarca que “les tècniques laparoscòpiques que s'hi utilitzen estan al mateix nivell dels grans centres del món”. “Ara bé, el futur del servei consisteix a dur a la màxima expressió els progressos realitzats fins ara”, hi afegeix.

Els següents passos són el desenvolupament de noves tècniques en cirurgia fetal buscant sistemes encara menys invasius que millorin els resultats, o, fins i tot, la millora de mètodes que evitin entrar a la sala d'operacions, com ja s'està fent en alguns casos de tòrax excavat (pectus excavatum), una deformació congènita del pit.

Un congrés específic

Precisament des d'ahir fins demà, més de 200 experts en cirurgia pediàtrica es reuneixen en un congrés que, entre altres aspectes, permet compartir la simulació com a exercici pràctic. És la primera vegada que el Campus Vall d'Hebron organitza aquest congrés, que combina teoria i pràctica.

El doctor David van der Zee, resident de l'Internacional Pediatric Endosurgery Group i un dels assistents al congrés, considera que aquesta mena d'operacions són la millor manera de garantir als infants “una vida feliç'' lluny de les experiències complicades.

Per la seva banda, Steve Rothenberg, de l'hospital pediàtric Rocky Mountain de Denver, als Estats Units, va recordar ahir als assistents que, com més petites són les invasions de la cirurgia en els pacients, menors són les afectacions en el desenvolupament dels infants que s'hi sotmeten.

LA FRASE

Volem situar el Vall d'Hebron entre els referents en tècniques mínimament invasives
Manuel López
cap del Servei de Cirurgia Pediàtrica

LES XIFRES

24
setmanes
de gestació tenia un dels fetus, que va ser intervingut d'una afectació d'espina bífida.
2.000
intervencions
quirúrgiques, aproximadament, du a terme cada any el servei de cirurgia pediàtrica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA