Salut

Salut

Salut detecta professionals sanitaris que desaconsellen la vacunació

El secretari de Salut Pública, Joan Guix assegura que no s'han fet actuacions disciplinàries però no les descarta si ho continuen fent

El Departament de Salut ha detectat casos de professionals sanitaris que desaconsellen les vacunes sense motius científics. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ho ha explicat aquest dijous sense concretar els nombre de casos tot i que ha reconegut que són ''pocs''. Guix ha assegurat que no s'han pres actuacions disciplinàries, sinó tan sols ''recomanacions'' però no ho ha descartat de cara al futur, ja que ha afegit que ''no vol dir que sempre hagi de ser així''. Per Guix, si un professional sanitari aconsella la vacuna, el pacient se la posa, i quan no, no. Per això, erradicar aquestes pràctiques i la lluita contra els antivacunes, són els reptes en termes de vacunació per als propers anys.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que la taxa de vacunació a Catalunya és molt alta, però que el moviment antivacunes existeix i cal incidir-hi de manera ''original'' per aconseguir revertir-lo i convèncer aquestes famílies, i també metges, que les vacunes funcionen i que els efectes adversos en molts casos no estan demostrats o són residuals. Guix s'ha mostrat preocupat per la detecció de professionals sanitaris que, en l'àmbit de la sanitat pública, han arribat a desaconsellar les vacunes i ha recordat que els metges i infermers són un referent pels pacients. Guix s'ha reconegut ''ferm defensor'' de les visions ecològiques de la vida, però ha insistit que les vacunes ''salven vida'' i no s'ha de confondre.

En aquest sentit, el vicepresident primer de l'Asociación Española de Vacunología, Fernando Moraga, ha xifrat en un 8% el percentatge de ciutadans que creuen que les vacunes tenen més riscos que beneficis però que tot i això, la xifra global de vacunació és més alta. Les dues morts, per diftèria i per meningitis C, de nens no vacunats, ha fet reaccionar i s'ha incrementat la vacunació en aquestes zones.

Entre els reptes que es planteja el Departament, que no preveu modificar el calendari de vacunes els propers dos anys, Guix en destaca la ''globalització''. Recorda que Barcelona és un pol d'atracció de turistes i que els viatgers poden importar malalties que a Catalunya ja havien desaparegut, comés el cas del xarampió, que des de Salut Pública reconeixen que el xarampió de Catalunya està eliminat però no ''l'importat''. Els brots que s'han donat aquest any en són una mostra i, sense voler fer alarmisme, insisteix en què seguir el calendari és l'única manera de mantenir-se immune a aquestes infeccions.

La manca de provisió de dosis d'algunes vacunes que els darrers mesos ha posat en perill algunes vacunes sistemàtiques i sobretot, els recordatoris en adults o nens de 14 anys, està superada en aquests moments. Per Guix, aquest és un problema que s'ha d'abordar amb la indústria farmacèutica perquè genera ''algun ensurt'' però que pels propers mesos està solucionat.

Guix ha fet aquestes afirmacions en el marc del Curs d'actualització en vacunes, organitzat pel Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia