Salut

Salut

Gossos terapèutics

L'hospital de Mataró consolida les sessions assistides amb gossos com a teràpia complementària per als menors amb trastorns mentals

Els pacients milloren el comportament i l'autoestima durant les estades amb els animals

Només és una hora de companyia a la setmana, molt intensa i que els passa volant. Els infants i joves ingressats a la unitat de psiquiatria de l'hospital de Mataró esperen impacients que sigui dimecres per passar una estona amb els gossos que porten les ensinistradores de l'empresa ItCan, especialitzades en aquest tipus d'intervencions assistides. Des de l'any passat el centre hospitalari va confiar en l'acompanyament dels animals com a psicoteràpia complementària per als menors que ingressen amb trastorns mentals.

La setmana passada la rebuda va ser especial en aparèixer dos cadells, un de Labrador i un altre de Labradoodle, que van centrar l'atenció i les carícies del grup de joves. Tot i la inexperiència, els cadells es van comportar interactuant amb els jocs sempre a canvi d'alguna recompensa, i millor si era comestible. “Treballem des de l'empatia, la frustració o el control dels impulsos de manera distesa i fent cohesionar el grup”, assenyala la terapeuta ocupacional Maite Roman, que fa un balanç positiu de l'activitat com a activitat complementària. Els pacients són infants o joves que fan estades a l'hospital, que es poden allargar setmanes, per tractar problemes conductuals, graus d'autisme o trastorns de conducta alimentària. Amb les intervencions que s'han portat a terme durant deu mesos, s'ha comprovat que durant les estades amb els animals els pacients milloren el comportament i l'autoestima. “És una estona en què s'obliden del que els preocupa i podem treballar molts altres aspectes tot jugant i interactuant amb els gossos”, explica Roman.

L'hospital de Mataró es converteix així en un dels primers centres de salut estatals que ofereix aquestes sessions assistencials amb gossos com a teràpia. Els resultats demostren que les sessions beneficien els menors, que deixen de focalitzar l'atenció en els seus problemes. La prova evident és que en acabar són els primers a demanar més hores d'estada amb els animals. Els professionals han observat com millora la conducta i l'autoestima dels joves i per això volen constatar els resultats en un estudi científic. Per això als pacients que participen en les trobades els mesuren la tensió arterial i la freqüència cardíaca el mateix dia que s'imparteix la teràpia, abans i en acabar la sessió.

A mitjan maig està previst que es puguin començar a fer sessions amb pacients adults de la unitat de psiquiatria, on hi ha ingressats una trentena de malalts. “No podrem fer el mateix estudi amb tots ells, però sí que confiem que responguin igual de bé, i estem preparant un qüestionari que serveixi per avaluar la seva satisfacció”, assegurava la terapeuta. La mateixa empresa també fa sessions assistides a l'espai municipal Gatassa de Mataró per interactuar amb una quinzena de joves que estan en situació de vulnerabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia