Salut

hospitals

L'hospital del Mar estrena, per fi, el nou edifici

A partir de demà es posaran en marxa els diversos serveis, repartits en 16.000 m² i dotats de l'última tecnologia

La reforma es va aturar cinc anys i encara té dues fases pendents

Tard, però finalment enllestit, el nou edifici de l'hospital del Mar començarà a rebre demà els primers pacients. Aquesta instal·lació, llargament anhelada pels professionals del centre i els veïns de la zona, disposa de gairebé 16.000 m² i correspon a la primera de les tres fases del projecte d'ampliació i remodelació del centre, que va estar aturat entre el 2010 i el 2015 per falta de finançament.

El nou edifici té quatre plantes, dues en alçada i dues de subterrànies, i ha costat 76 milions d'euros, 42 dels quals han estat aportats per la Generalitat i 34 per l'Ajuntament de Barcelona. La seva posada en funcionament permetrà l'agrupament de tots els serveis oncològics, de manera que els pacients de la zona de referència del centre –els barris de Ciutat Vella i Sant Martí– que necessitin radioteràpia no s'hauran de desplaçar a l'hospital de l'Esperança com fins ara.

“Aquest primer pas en el procés de remodelació suposa l'actualització dels equipaments i un augment del confort dels pacients i dels professionals, especialment als serveis d'urgències, als hospitals de dia i a obstetrícia i ginecologia, gràcies a la notable millora de les instal·lacions”, assenyalava ahir la doctora Olga Pané, gerent del Parc de Salut Mar, en la jornada de portes obertes del centre.

Les noves àrees s'obriran de manera immediata i esglaonada. Així, les urgències rebran demà mateix els primers pacients, mentre que els tractaments d'oncologia radioteràpica començaran el 25 de maig. L'activitat als hospitals de dia s'iniciarà a partir del 30 de maig fins a principis de juny, en funció de l'especialitat, mentre que les noves urgències d'obstetrícia i ginecologia es posaran en marxa al setembre.

L'última tecnologia és present en totes les àrees del nou edifici, des dels quaranta nous boxs d'urgències –cinc dels quals, per a casos d'alta complexitat– fins a la zona de parts, que s'obre a tendències menys medicalitzades i incorpora, per exemple, una zona de dilatació en medi aquàtic.

Tecnologia punta

El súmmum de la innovació, però, són els dos nous acceleradors lineals d'última generació. “Tenen una precisió mil·limètrica. Detecten els moviments de la respiració del pacient i s'hi ajusten per tal d'irradiar el tumor i no la zona del voltant. Això beneficia els malalts, perquè en podrem curar més, de manera més còmoda i en menys sessions”, pronosticava Manel Algara, cap d'oncologia radioteràpica.

L'hospital del Mar mira ara cap a les dues futures renovacions, en el marc de les quals està previst construir dos edificis bessons de cinc plantes i dos soterranis que s'uniran amb els que s'acaben d'estrenar per substituir les unitats ubicades als pavellons centenaris de l'hospital, que van ser reformats pels Jocs Olímpics, ara fa 25 anys. Quan es completi, es passarà dels 60.000 m² actuals a uns 103.500.

LA XIFRA

2.089
professionals
treballen a l'hospital del Mar, que rep una mitjana de 241 visites diàries a urgències.

Un edifici innovador amb climatització ecològica

Amb la posada en marxa del nou edifici, l'hospital del Mar passa a utilitzar una xarxa de climatització de fred i calor pionera a Europa. S'anomena Districlima, la impulsa l'Ajuntament de Barcelona al districte de Sant Martí i, gràcies a un acord especial, s'ha estès fins a l'hospital del Mar. La xarxa fa servir la calor de la crema de residus de la incineradora de Sant Adrià per escalfar l'aigua i l'efecte de la massa d'aigua del mar per refredar-la. D'aquesta manera, satisfà les necessitats de calor i fred i minimitza l'ús de combustibles fòssils.

El nou edifici completa la macroilla formada per l'hospital del Mar, l'edifici docent del Campus Universitari Mar i el Parc de Recerca Biomèdica. Els arquitectes han respectat l'escala humana com a unitat de mesura, tal com es va establir en el projecte de l'any 1992, i han jugat amb la llum per permetre'n l'entrada a l'interior d'espais com els hospitals de dia i les sales de dilatació i part, i de reanimació postquirúrgica. “Les fases 2 i 3 renovaran els edificis més obsolets que trobem a l'interior de l'illa. Cadascuna d'aquestes fases s'integrarà de manera que s'entengui dins del conjunt i que les circulacions siguin intuïtives per als usuaris”, explica Raúl García, un dels arquitectes del projecte. Desenes de persones van recórrer ahir el centre en la jornada de portes obertes: “Fins a la propera, però que sigui per un naixement!”, s'acomiadava un dels actors que amenitzaven la visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Meteorologia

Prop de 1.200 trucades al 112 fins al matí relacionades amb la pluja

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró