Salut

sanitat

18 unitats d’experts pel diagnòstic i tractament dels afectats per síndromes de sensibilització central

Salut posa en marxa un nou pla per millorar l’atenció a les persones que pateixen fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i sensibilitat química múltiple

Amb un pressupost de 3 MEUR per aquest 2017, el Departament de Salut ha posat en marxa 18 unitats d’expertesa per tal d’ordenar el diagnòstic i el tractament de les persones afectades per algun síndrome de sensibilització central com ara fibromialgia, la fatiga crònica o la sensibilitat química múltiple. Seran unitats amb reumatòlegs, al·lergòlegs, toxicologia o psicologia que vehicularan l’atenció sanitària a les més de 300.000 persones que es calcula que poden patir alguna d’aquestes patologies a Catalunya. El nou pla és un pas més cap al reconeixement de les afectacions, ja que les unitats arriben a tot el territori amb estàndards de qualitat i sistemes d’avaluació per verificar-ne l’eficiència.

Les 18 unitats estan presents a tot el territori per tal de donar atenció a tots els pacients que ho necessitin. La seva funció, a través d’equips multidisciplinaris, serà ordenar els sistemes de diagnòstics i de tractament per fer front a aquestes malalties. Així ho ha defensat Xavier Cantero, el director de l’Àrea Bàsica Igualada Urbà, Xavier Cantero, que ha recordat trobar-se, des de fa anys, amb molts pacients amb dolors i complicacions i no poder-los donar resposta. En aquest sentit, Cantero ha insistit que les untiats seran per ‘’ordenar’’ aquests diagnòstics i veure quina atenció, primària o hospitalària, requereix el pacient, així com les proves mèdiques per demanar.

Cantero també ha detallat que a través de les unitats es compartirà el coneixement per unificar criteris en el tractament. En aquest sentit, Cantero ha destacat que són malalties sense cura i sense tractaments concrets, i per tant, els fàrmacs que es poden administrar són per lluitar contra els símptomes. Per això, ha defensat treballar únicament amb ‘’evidència científica’’ i evitar caure en tots les teràpies alternatives que apareixen ‘’com bolets’’. Per aquest doctor, hi ha només dos tractaments que hagin demostrat la seva eficàcia i són l’activitat física reglada i la teràpia cognitivo-conductual, ja sigui grupal o individual. Pels experts, cal que les unitats donin suport individualitzat als pacients en funció de les seves necessitats.

Per tant, aquests unitats, que compten amb un pressupost anual de 3 MEUR i que ja estan en funcionament, seran una plataforma d’intercanvi de coneixement entre els professionals que es troben en el seu dia a dia amb pacients amb símptomes complicats que els afecta al seu dia a dia.

El pla operatiu, que ha estat consensuat entre les entitats en aquest àmbit, es va començar a gestar fa deu anys però el treball ha estat lent i costós. El 2015 ja es van posar en marxa 16 unitats però tal com ho ha reconegut el conseller Toni Comín, eren ‘’declaracions d’intencions’’ que no podien respondre a les necessitats específiques de cada pacient. Aquesta és, segons el conseller, la principal diferència del pla actual amb l’atenció anterior, ja que a través s’ha previst sistemes d’estandardistzació i d’avaluació de criteris de qualitat rigorosos que han de garantir el bon funcionament d’aquestes accions.

En aquest aspecte, Comín ha detallat que també canviarà la informació que arriba a l’ICAM, de manera que les unitats d’expertesa, a partir d’uns estàndards establerts, elaboraran els informes dels pacients i els trametrà a l’ICAM perquè en faci l’avaluació oportuna, una de les reivindicacions dels afectats, que pateixen el fet de no veure reconeguda la seva malaltia en moltes ocasions.

Precisament per aquest coneixement social, el pla també preveu engegar una campanya de conscienciació social que arribi a la població. Jordi Calm, president de la Plataforma FAMILIARS FM-SFC-SQM, ha recordat que són ‘’malalties reals, existeixen i provoquen patiment’’ i per això ha valorat molt positivament el nou model assistencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Troben evidències de l’estada del primer Homo sapiens al Pallars

Senterada
Infraestructures i serveis

Invertiran 9,2 milions en la millora de les carreteres a Lleida

Lleida
societat

El govern impulsarà un nou servei d’atenció a víctimes de ciberviolència masclista

barcelona
urbanisme

Manresa inicia les obres per convertir el principal eix comercial en una illa de vianants

Manresa

Inici del pla pilot d’infraestructura verda a Palafrugell

Palafrugell
societat

Batlle defensa que Barcelona és “segura” i crida a gaudir de la Mercè

Barcelona
Societat

Cultivar cafè sota roures i alzines a Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica