Salut

salut

fumadors

Més de 123.000 exfumadors a la regió sanitària de Girona

Es calcula que cada any uns 7.000 gironins deixen el tabac

Accions en hospitals i CAP d’arreu del territori per promoure una vida sense fum

Un de cada quatre gironins de més de 15 anys fuma, segons l’Esca

Un 18% de la població de més de 15 anys de la regió sanitària de Girona és exfumadora, segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) 2015/16. Del conjunt de la població de 15 anys o més, formada per 685.280 gironins i gironines en el moment de l’enquesta, el col·lectiu d’exfumadors estava format per 123.350 persones. Un 21,3% dels exfumadors són homes, però també hi ha un 14,6% de dones que han deixat de consumir tabac. Es calcula que cada any prop de 7.000 persones deixen de fumar a les comarques gironines. En aquest sentit, cal destacar que, en els darrers tres anys, unes 200 persones han participat en les teràpies de grup de deshabituació tabàquica que s’han fet a les quatre àrees bàsiques de salut (ABS) de Girona. Un 37,67% dels participants han estat homes i un 30,14%, dones. La majoria dels fumadors tenen entre 28 i 35 anys, i entre 47 i 76 anys. Prop del 62% dels fumadors consumien cigarretes industrials; un 16,74%, picadura; un 3,72%, les dues coses, i un 1,86%, pipa o cigar. Del total de les persones que participen en les teràpies de grup, un 70% arriben al final de les sis sessions. I, d’aquestes persones, una mica més de la meitat deixen de fumar abans d’arribar a l’última sessió.

A la regió sanitària de Girona, el percentatge de població major de 15 anys que fuma és del 25,3% –entre els que ho fan diàriament i els que ho fan ocasionalment–. Són un total de 173.375 persones: un 31,4% són homes i un 19,1%, dones. El percentatge de fumadors està lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 24,7%.

Amb motiu, demà, del Dia Mundial Sense Tabac, l’hospital Josep Trueta de Girona, l’hospital Santa Caterina de Salt i els centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) celebren la Setmana Sense Fum, que engloba un conjunt d’activitats encaminades a conscienciar els usuaris dels perjudicis del tabac i a potenciar la deshabituació tabàquica.

Al Trueta s’ha reforçat la senyalització del recinte hospitalari com a entorn sense fum, per conscienciar tothom –pacients, usuaris i professionals– de la importància que no es fumi en tota l’àrea de l’edifici. En concret, s’ha pintat una franja vermella a tot el perímetre del recinte sanitari a partir de la qual no està permès fumar per llei i s’hi han posat més rètols informatius. Demà, al vestíbul del centre, es faran mesuraments de la capacitat pulmonar (cooximetries), valoració de la intoxicació de l’organisme i la mesura de l’edat o desgast dels pulmons. De les deu a les dotze del matí, al parc hospitalari de Salt, el servei de cuina de l’IAS convidarà usuaris, familiars i professionals a xocolata amb melindros, i la Fundació Drissa, a sucs ecològics. Sota el porxo de l’hospital, hi haurà taules informatives, amb consell i proves dirigides al fumador, a càrrec dels professionals sanitaris, els estudiants d’infermeria de la UdG, l’Oncolliga Girona i l’Associació Catalunya Contra el Càncer.

El paper dels CAP

Tot i que de manera habitual els professionals d’atenció primària ja ofereixen consell als pacients fumadors per deixar l’hàbit durant les visites, aquests dies el nombre d’actes es multiplica. A Girona, els equips d’atenció primària surten al carrer i a diverses places per muntar taules informatives i oferir als ciutadans cooximetries, mesures de l’edat pulmonar i promoció dels tallers de deshabituació tabàquica. A Celrà, els professionals de primària es dirigiran directament als vianants per proposar-los jocs interactius amb l’objectiu que deixin de fumar. Sarrià de Ter, Figueres, la Jonquera i Roses, Banyoles, Tordera, Cadaqués, Vilafant i Castelló d’Empúries intensificaran les campanyes de deshabituació a través de tallers, xerrades, exposicions i activitats lúdiques.

A Bàscara, es faran ecografies vasculars als fumadors que ho vulguin i els professionals dels CAP de Salt aniran al mercat a informar els usuaris dels beneficis d’abandonar l’hàbit del tabac. Així mateix, organitzaran una caminada saludable, acció que també es durà a terme a Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro.

A Breda, Hostalric i Riells s’estan fent enquestes als usuaris per detectar qui és fumador i per oferir consells i informació a qui ho sigui. Demà, els nens de sisè de les escoles de Breda i Hostalric llegiran unes cartes dirigides a un familiar fumador i les seleccionades es faran públiques a través de la ràdio d’Hostalric.

LES XIFRES

25,3
per cent
de fumadors hi ha a la regió sanitària. L’índex està lleugerament per sobre de la mitjana catalana, del 24,7%.
61,86
per cent
dels fumadors que van participar en les teràpies de grup fumaven cigarretes industrials. Prop del 17%, picadura.
6
milions
de morts es produeixen cada any al món per culpa del tabac. És la primera causa de mort evitable.

Quatre-cents alumnes de 1r d’ESO, contra el tabac

N.A

Un total de 430 alumnes de primer d’ESO dels Maristes, Bell-lloc i Vedruna de Girona, i Salvador Espriu, Vilagran i Pompeu Fabra de Salt, van assistir ahir a l’acte de cloenda del programa educatiu No et fumis la salut, que vol alertar els joves dels riscos que el consum de tabac comporta per a la salut. El programa, que impulsa des de fa anys la Fundació Oncolliga Girona, ha arribat aquest curs a 4.200 estudiants de 51 centres gironins. El programa inclou sessions informatives a les aules sobre els riscos del tabac i intenta donar eines als adolescents perquè el rebutgin. L’edat en què es comença a consumir tabac és cada cop més primerenca i alguns estudis destaquen l’entrada a l’institut com un dels factors de risc per iniciar-s’hi, segons l’Oncolliga. El cap de pneumologia del Trueta, el doctor Ramon Orriols, va manifestar ahir la necessitat d’incidir en la població jove perquè no s’iniciï en aquest hàbit. No obstant això, va assegurar que en els darrers anys ha baixat el nombre de fumadors entre els joves. Ahir, els alumnes van posar en comú les diverses campanyes que han elaborat contra el consum de tabac. A l’acte, hi va assistir el director d’Ensenyament, Josep Polanco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES