Salut

salut

recerca

Detecten patologies de cor a set alumnes d’ESO, en una prova pilot a Banyoles

La xifra representa només un 0,4% del total de joves que al llarg dels darrers set anys s’han sotmès voluntàriament a un estudi de recerca de l’hospital Trueta

Dels 1.626 alumnes de segon d’ESO dels instituts de Banyoles que des del 2010 s’han sotmès a l’electrocardiograma inclòs en una prova pilot, a només set (un 0,43%) els han detectat alguna patologia. A aquests joves els va tractar seguidament un especialista i, en un cas, es va haver de recórrer a una intervenció quirúrgica. A tots set se’ls continuen fent controls. Els responsables de l’estudi consideren que la incidència és baixa i que molt probablement es pot extrapolar a totes les comarques de Girona.

Aquestes són les xifres del balanç dels primers set anys del projecte de detecció precoç de cardiopaties que s’ha fet al Pla de l’Estany, realitzat per l’Institut de Recerca Biomèdica de l’hospital Josep Trueta. Ahir, en la presentació de les dades, el cap de cardiologia d’aquest centre, Ramon Brugada, va animar les àrees bàsiques de salut (ABS) de la resta de la demarcació de Girona a implantar aquests estudis. La prova pilot de Banyoles –que tindrà continuïtat–, a més d’incloure els electrocardiogrames, constava de la recollida de les dades clíniques i antecedents familiars dels alumnes que hi han volgut participar. La majoria dels joves i les seves famílies (gairebé el 79%) hi han accedit. La informació que es va recollint en l’estudi es va incorporant a una base de dades estadística que permetrà treure conclusions a mitjà i llarg termini.

El projecte el lideren l’esmentat Ramon Brugada i el seu germà Josep, cap d’arrítmies de l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. El seu objectiu és la detecció d’anomalies quan són incipients i, per tant, es poden tractar amb més garanties d’èxit. “Jo sempre recomano que la gent es faci electrocardiogrames cada dos anys, i si ets esportista, més sovint”, va manifestar ahir Ramon Brugada. L’estudi del Pla de l’Estany es va presentar al maig al congrés de la Societat Catalana de Cardiologia i està previst que també s’expliqui en el Congrés Europeu de Cardiologia, que es farà a Barcelona aquest estiu.

LA XIFRA

1.626
alumnes
(és a dir, un 78,6% del total) dels instituts de Banyoles s’han fet aquesta prova des del 2010.

Cinc minuts i cap a classe

El balanç es va donar a conèixer a la premsa ahir a mig matí, quan s’estava fent la prova a alumnes de l’institut Pere Alsius. La noia o el noi s’estiraven en unes lliteres improvisades ajuntant tres pupitres. En unes taules suplementàries, el personal de l’ABS hi tenia l’aparell, d’on sortien els sensors que s’enganxaven a les diferents parts del cos. Un cop el registre quedava imprès, anotaven l’alçada i el pes del o la pacient. Aleshores, els alumnes ja podien continuar la seva activitat habitual. Tot plegat durava cinc minuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia