Salut

Premien un pla de salut per a la comunitat gitana

El treball, que ha estat reconegut per una organització europea, el va implantar l’EAP Santa Clara al barri de les Pedreres

Es van obtenir bons resultats quant al control de l’obesitat

L’Organització Europea de Metges de Família (Wonca Europa) ha guardonat un treball fet per l’equip d’atenció primària (EAP) Santa Clara de Girona sobre la promoció dels estils de vida saludables entre la comunitat gitana de la ciutat. En concret, aquesta organització ha considerat aquest treball com a millor pòster del congrés que es va fer a Praga del 28 de juny a l’1 de juliol. L’any 2014 es va posar en marxa Puja en salut, un projecte d’atenció a la població gitana del barri de les Pedreres per abordar l’obesitat treballant, bàsicament, l’alimentació i l’activitat física. I es va desenvolupar en dues fases (anys 2014 i 2015).

En col·laboració amb la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, es van fer sessions formatives impartides per professionals de medicina de família, infermeria, treball social i pel cuiner Pep Pérez, del restaurant La Cooperativa de Sarrià de Ter, que anaven dirigides a les dones gitanes que es van presentar com a promotores de la salut entre les seves famílies. També es van fer caminades saludables en l’entorn dels seus barris i altres activitats físiques, sobretot ball.

Els resultats van ser molt positius: un 41% de les dones que van participar en el programa van reduir considerablement l’índex de pressió arterial, un 25% van disminuir el perímetre abdominal i un 33% van mantenir l’índex de massa corporal, quan la tendència habitual entre la comunitat gitana és augmentar-lo progressivament i estancar-se en índexs d’obesitat. També es van certificar diverses millores en l’estil de vida, com ara la incorporació de productes frescos (verdura i peix) en l’alimentació i l’increment de l’activitat física.

LA XIFRA

25
per cent
de les participants van disminuir el perímetre abdominal i un 33% van mantenir l’índex de massa corporal.

Un ens format per 47 organitzacions

Wonca Europa és la branca continental de l’Organització Mundial de Metges de Família, World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians (Wonca), que està formada per més de 47 organitzacions científiques d’aquesta especialitat i representa més de 75.000 professionals. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida dels pacients a través del foment i del manteniment dels estàndards de qualitat de la medicina de família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars al Perelló i l’Ametlla de Mar

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA